Drága édesség

2022.11.10. 07:00

Oroszlányi szakember: túl sok és drága a magyar méz

Az első számú mézelő növényre, az akácra idén jó idők jártak. A méhészek szerint ebben az esztendőben annyi akácmézet pergettek, mint az elmúlt két-három évben. Ám ez is jelenthet gondot.

Petrik József

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Amilyen jó volt az ez évi akácméztermés, annyira „halvány” a napraforgóé. Mégis, egyes hírek szerint, akadozik a magyar méz átvétele, felvásárlása. Egyebek mellett erről is beszélgettünk az oroszlányi Nagy és Fia Méhészeti és Kereskedelmi Kft. cégvezetőjével, ifjabb Nagy Zoltánnal.

A szakember elmondta, a méz értékesítése három pilléren nyugszik. Egyik a belföldi, úgymond direkt, a termelők általi eladás. A másik a külföldre, jellemzően hordós exportként történő forgalmazás, míg a harmadik, volumenében a legkisebb, a belföldi bolti értékesítés. Az oroszlányi üzem is a piac ezen szegmensében tevékenykedik már több mint 25 éve családi vállalkozásként.

– Az években, a rossz termés miatt, drágult a hazai méz – emelte ki ifjabb Nagy Zoltán. – De ebben az időszakban a kereslet, illetve a forgalom megnőtt. A méhészek néhány hónap alatt eladták a termést, mert mindenki mézet keresett a piacon. Most viszont annyi a belföldi méz, hogy az itthon nem fogy el, közben az exportpiacokon is jelentősen csökkentek az igények.

Időközben a méhészek, de a feldolgozók üzemek költségei is az egekbe szöktek. Az akác kimagasló hozamokat produkált, de a virágmézből is jó közepes az idei termés. Az akácméz felvásárlási ára már idén januárban is meghaladta kilónként a 2300 forintot. Amiért, a kiszerelést és a boltok polcaira kerülést követően, már 4000-5000 forintot is elkérnek.

– Ez drága – jegyezte meg a cégvezető. – A vevő el kezdte keresni az olcsóbb portékát, illetve kevesebb mézet vásárolt. Azaz a méhészeknél és a kiszerelőknél jelentkező költségnövekedéshez kisebb értékesített mennyiség párosult. A külföldről érkező virágméz egyértelműen olcsóbb, miközben az akácméz nagy exportpiacai is „eltűntek” az árrobbanás miatt. Itt valóban megállt a felvásárlás. Minimum kétszer annyi akácméz termett, miközben a felvásárlási ár legalább 20 százalékkal csökkent, ám még így is magas ahhoz, hogy a nagy külföldi vásárlók újra elkezdjék keresni a magyar akácmézet.

Az idei szezonban a mézfronton megszűnt a keresleti piac, így jóval nehezebb és lassabb a méz értékesítése, miközben a méhészek költségei is növekedtek. A méz árát egyébként mindig a kereslet és a kínálat határozta meg. Jelenleg pedig a hazai és Nyugat-Európai vevők is jóval visszafogottabb.

Áldás vagy átok
Hazánkban felemás évet zártak idén a méhészek, közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Azaz volt, akinek áldást jelentett a 2022-es év, de akadnak, akik átokként tekintenek az elmúlt időszakra. Miközben méhészeti, illetve méztermelési tekintetben az idei esztendő már befejeződött, véget ért. Amíg szűkebb hazánkban, illetve az egész Dunántúlon sok méhész élete legjobb évét zárta, addig mások, a egész pályafutásuk legtragikusabb szezonján vannak túl az ágazatot is sújtó aszály miatt. Bár megyénkben is a téli hónapokban az akác nem kapott kellő csapadékot, ennek ellenére összességében jól alakult az „akácév”, miután a tavaszi fagyok nem tettek kárt a virágkezdeményekben és a virágzás alatt is jó idő volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!