Fejlesztés

2022.11.17. 16:48

Hidrogéntöltő állomás épülhet Tatabányánál

A kormány döntése alapján négy vállalati kezdeményezésű projektet nyújthat be Magyarország az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) pályázatára, amely az alternatív üzemanyagtöltő infrastruktúra fejlesztését szorgalmazza.

Kemma.hu

Forrás: Toyota/Origo.hu

A közel 8 milliárd forint összértékű projektek támogatása esetén újabb 127 ultragyors elektromos töltőpont létesülhet gyorsforgalmi utak mentén, 25 helyszínen, írja a vg.hu. 

Tatabányán és az M1-esen is fejlesztenek

A tervezett beruházásokban például az M0-s, az M1-es (Győr, Mosonmagyaróvár, Tata), az M3-as (Bag, Mezőkeresztes), az M4-es (Szolnok), az M5 -ös (Inárcs, Kecskemét) és az M7-es (Siófok, Székesfehérvár) mellé telepíthetnek korszerű töltőkapacitásokat elektromos járművek számára.

 Az egyik fejlesztésben kiépülhet a kamionok és haszonjárművek töltésére alkalmas első hazai hidrogéntöltő állomás is az M1-es autópálya mellett, Tatabányánál – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Tatabánya Óvárosnál két önálló, kamionok kiszolgálására is alkalmas, 700 bar nyomású hidrogéntöltő pont létesülhet. 

A stratégiai helyzetelemzés szerint a hidrogéntechnológia térnyerése rövid távon elsősorban a közlekedésben reális, leginkább a hidrogénhajtású nehézgépjárművek és buszok megjelenését érdemes ösztönözni. A várakozások szerint az évtized végéig kiépül a hidrogéntöltő állomások országos hálózatának alapja, legalább húsz töltőállomás létesül, és összesen 4800 jármű állhat üzembe.

Korszerűbb hálózat, kisebb szennyezés

A projektek megvalósításában eredményes pályázati szereplés esetén összesen 3,4 milliárd forint CEF-támogatás hasznosulhat. Az önerőt a vállalatok biztosítják, a fejlesztésekhez nincs szükség állami pénzügyi hozzájárulásra. A kezdeményezések támogatásáról várhatóan jövő tavaszig döntenek az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz a transzeurópai hálózatok kiépítésének és korszerűsítésének felgyorsítását szolgálja. A zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma októberben lépte túl a 60 ezret hazánkban, áll a A teljes magyarországi flotta több mint fele tisztán elektromos személyautó. A töltőhálózat is rohamléptekben bővül: a 2016 eleji húszhoz képest már több mint százszorosára, idén nyáron kétezer darab fölé nőtt az elérhető berendezések száma – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Ultragyors töltőpontból azonban még csak néhány tucat működik, pedig azokból a legkorszerűbb és legnagyobb kapacitással rendelkező elektromos autók 20-25 perc alatt akár több száz kilométerre elegendő hajtóanyagot vehetnek fel.

A CEF támogatásával az európai hálózatba illeszkedő új elemekkel gyarapodhat a hazai alternatív töltő-infrastruktúra, tovább élénkítve a tiszta és csendes mobilitás lendületes térfoglalását. Az országos lefedettséget biztosító beruházásoknak köszönhetően bátrabban indulhatnak útnak a járművezetők, és még népszerűbbé, keresettebbé válhatnak a környezetkímélő autók és tehergépkocsik. A kiszámíthatóbb és kényelmesebb klímabarát közúti közlekedés révén csökken a levegőszennyezés és zajterhelés Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!