Új Kata

2022.10.06. 09:30

Sok a felszámolás az építőiparban Komárom-Esztergomban is

Az új Kata szabályok hatálybalépése az építőipart sem hagyta érintetlenül. Már a megelőző hónapban, augusztusban 3740 építőipari egyéni vállalkozó szüntette meg tevékenységét, ami a szektorban működők 5 százaléka.

Mórocz Károly

Az új Kata szabályok hatálybalépése az építőipart sem hagyták érintetlenül

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A KSH adatai alapján még júliusban is növekedett az iparág termelése. Ezt követően a központi beruházások visszafogásával és a szigorodó finanszírozási környezettel egészen biztosan nem tartható az eddigi lendület.

A szektorban működő 85 ezer egyéni vállalkozás jelentős részének az életét az új Kata-szabályok is nehezítik, ugyanakkor még mindig indulnak tömegesen vállalkozások. Új egyéni vállalkozó bejegyzésből például 739-et tettek közzé augusztusban, ami a többi iparághoz képest is magasnak számít.

Ez azért is érdekes, mivel az egyéni vállalkozók többsége eddig a Kata szerint adózott. Új építőipari társas vállalkozásból augusztusban csak 515 került bejegyzésre az OPTEN adatbázisa alapján, ami a szezonnak megfelelő alacsony értéknek számít.

Felszámolások területén kimondottan rosszul teljesít a hazai építőipar. Csak augusztus folyamán 146 cég ellen indult felszámolás, ami az elmúlt 5 év legmagasabb havi értéke. Szeptember első felében már 170 felszámolás indult. Ez azért nagyon kellemetlen, mert ebben az eljárástípusban a legnagyobb a hátrahagyott kifizetetlen számlák száma és állománya, és ez a gyenge likviditási helyzettel párosulva további cégeknek is veszélyezteti a működését. A kényszertörlési eljárások száma 243 volt az iparágban.

A nagyobb számú egyéni és társas vállalkozás szüneteltetésére vagy megszűnésére jövő év elején számítunk, a munkalehetőségek drasztikus csökkenése esetén – kommentálta az elemzést Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!