Elismerés

2022.09.18. 07:01

Rangos díjat kapott a tatabányai és a dorogi iparos

Két országosan ismert, érdekvédelmi munkában is jeleskedő megyei iparos vehetett át elismerést a Magyar Kézművesség Napja alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen.

Fenyvesi Károly

A díjjazottak középen Németh László elnök, jobbján Dall’Asta Arnold, balján Szűcs György

Forrás: IPOSZ

A Magyar Kézművesség Napja harminc esztendeje szerepel minden évben a naptárakban az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) kezdeményezésére. Az idei, fővárosban megtartott ünnepségen Németh László, az IPOSZ elnöke osztotta meg gondolatait a megjelentekkel, majd az ünnepség elismerések átadásával folytatódott.

Bízik az összefogás erejében - Dall’Asta Arnold, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozások Országos Ipartestülete nyolcvanöt éves örökös tiszteletbeli elnöke ténykedéséhez fűződik többek közt, hogy hazánkban az elsők közt alakult meg egy szakma önálló szervezete, napjainkig tatabányai székhellyel. Változatlanul hisz az összefogás erejében. Kezdeményezésére 1987-ben rendezték meg Tatán, az I. Országos Kőfaragó és Műkőkészítő Szakmai Napot. A II. szakmai napon megalakult a Kőfaragó és Műkőkészítő Kisiparosok Országos Tanácsa, melynek elnökévé Dall’Asta Arnoldot választották. Harminckét évvel később a tanács jogutódjaként jött létre a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete. Jelenleg is aktívan, korát meghazudtolva, 85 évesen is segíti és támogatja az ipartestület munkáját.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője többek közt arról szólt, hogy a magyar kézművesek, iparosok a hazai gazdaság gerincét alkotják, szolgáltatásaik a társadalom nélkülözhetetlen elemei. Németh László szerint elengedhetetlen a kisvállalkozások képességeinek, tudásának hozzáigazítása a modern kor követelményeihez. Mint mondta, a robottechnika fejlődésének eredményeit elismerve is, ki kell jelenteni, hogy a szolgáltatásokat végző iparosságra, a szakemberekre még évtizedekig nagyon nagy szükség lesz.

A bizalom változatlanul él - Szűcs György szerszámkészítő, esztergályos tanulóként ötvenhat évvel ezelőtt tett sikeres szakmunkás vizsgát. Hat évre rá önálló kisiparos, vállalkozó lett, aktív szereplője volt a KIOSZ dorogi alapszervezetének. Tizennégy éve a Dorogi Ipartestület elnöke. Harminckét évvel ezelőtt az Ipartestületek Országos Szövetsége alakuló közgyűlésén a 227 alapító ipartestület képviselője az IPOSZ elnökévé választotta. Tisztségét 2012-ig töltötte be. Huszonhét éve a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Huszonhárom éve választották meg az Országos Fémipari Ipartestület elnökének, a bizalom él.

Az elismerések átvételére felkértek között nagy taps fogadta megyénk két nagyon ismert iparosa nevének elhangzását. Dall'Asta Arnold, a tatabányai székhelyű Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete javaslata alapján, a Magyar Kézművességért Díj kitüntetés arany fokozatát vehette át, majd fogadta a gratulációkat. Szűcs György, a Dorogi Ipartestület, illetve a dorogi székhelyű Országos Fémipari Ipartestület elnöke a házigazda országos érdekvédelmi szervezet javaslata alapján IPOSZ Díj elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!