Bizonytalanság

2022.09.01. 07:00

Az év végére akár 100 forint is lehet a tojás ára

A tojásáremelkedés hátterében egyértelműen a takarmányárak brutális növekedése, valamint az energia- és a munkaerő drágulása állnak, amely tényezők miatt a hazai termelők, gazdák jó része önköltségi szint közelében, vagy még az alatt is működik jelenleg. A fennemlített a hatások folyamatosan felfelé hajtják az árakat, így szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban további tojásdrágulás várható.

Petrik József

Forrás: Dunántúli Hírlap

Fotó: Laufer László

Az ország legnagyobb tojástermelője, a Gyermelyi Zrt. Káhn Norbertet, a társaság kereskedelmi igazgatóját arra kértük, foglalja össze a tojásfronton kialakult helyzetet.

– Rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon – mondta. – Az biztos, hogy a takarmányköltségek – amelyek meghatározóak a tojás önköltségében – hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt. Amint kifutnak a régebbi készletek tengeriből, szotyolából, úgy mindenki további jelentős árnövekedést lesz kénytelen elszenvedni. A gabona esetében, az új termés magasabb ára már megjelent a költségekben. A gyenge forint árfolyam is árfelhajtó hatású a takarmányipari alapanyagok egy részénél, mert a jegyzések devizában nomináltak.

A szakember szólt arról is, hogy a teljesen elszabadult energiaárak az inputanyagok további emelkedésével járnak, miközben jelentősen növelik a takarmánygyártás és az állattartás közvetlen költségeit is.

A magas előállítási költségek miatt vélhetően csökkenni tojáskibocsátás is, mert a finanszírozás drasztikus emelkedésével nem tud minden piaci szereplő lépést tartani. Így a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést okozhat. Ehhez jön a szintén történelmi magasságokban lévő üzemanyagár, ami a logisztikai költségek emelkedése révén beépül majd a végtermék árába.

A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65–70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a száz forintot is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!