Szolárjármű

2022.05.20. 08:08

NapCsiga-turné a Gerecsében: Tardoson csodálták meg a különleges járgányt

Az Edutus Egyetem NapCsigája az egyetlen 100 százalékosan napenergiás jármű Magyarországon, amely öt éve aktívan bizonyítja, hogy városi és vidéki környezetben is létezik működőképes, fenntartható, valóban szolármeghajtású közlekedés.

Mórocz Károly

Molnárné Dőry Zsófia szakmai koordinátor a NapCsigával a Passzív háznál

Forrás: Edutus Egyetem

Áprilisban Tatabányán járt és a Gerecsében turnézott szakmai bemutatókon, miközben a Nemzeti Tehetség Program INNOV-21 nyertes pályázat keretein belül a NapCsiga 2.0 hallgatói fejlesztésében „segédkezett.” Ennek is köszönhetően hamarosan megduplázódik a hazai szolárjárművek száma: az új jármű várhatóan június közepén debütál a nagyközönség előtt a megyeszékhelyen. 

Mióta 2017-ben a Kutatók Éjszakájára elkészült, az Edutus Egyetem tatabányai Műszaki Intézetének kötelékében járja a hazai utakat Magyarország eddigi első és egyetlen szolárjárműve. A napjármű sziget­üzemben működik, kizárólag saját három napelemének megtermelt energiáját használja fel télen-nyáron. Ebben a konstrukcióban évente átlagosan ötezer kilométert tesz meg, olyan sebességgel, mint egy elektromos bicikli. A hétköznapokban használatos jármű rendszeresen jelenik meg iskolákban, óvodákban. Ezzel segíti a következő generációkat érzékenyebbé tenni az energiatudatosság, a fenntarthatóság és a hatékonyság témakörében.

Jó megoldások alkalmazása - A pályázat keretein belül komplex tehetségfejlesztés folyik. Az interaktív foglalkozások, szakmai látogatások, programozási témanapok, valamint a különböző előadások több vonalon népszerűsítették az energiatakarékosság, a hatékonyság és a fenntarthatóság témakörét. Elsőként az Energiatudatosság című online eseményt rendezték meg, amelyet az egyetem Youtube-csatornáján húsz-húsz perces részekben megosztanak. Később a Zöld gazdaság Szlovákiában és a Zöld gazdaság Szerbiában című, hat-hat órás előadásokon külföldi jó megoldásokról bővíthették ismereteiket az érdeklődő hallgatók. A Körkörös gazdaság – mezőgazdasági hulladékfeldolgozás lehetőségeiről a programban részt vevők az egyik partnernél, a Komárom-Esztergom megyei Kemence Hagyományőrző Egyesületnél szereztek tapasztalatokat. A NapCsiga 2.0 elkészülte és az első tesztkörök után a júniusi bemutató időpontjáról az egyetem www.edutus.hu honlapján lehet majd tájékozódni. 

Április második felében a Gerecse egyik festői falujában, Tardoson 130 iskolás és óvodás vett részt a szakmai interaktív bemutatón. Nagy sikere volt, ezután szájról szájra járt a híre. Az Edutus Egyetem tatabányai udvarán is látogatói csoportok és osztályok tekintették meg a napjárművet, a programot a Passzív ház bejárásával összekapcsolva. 

A napjármű továbbfejlesztése az Innovatív napelemes tricikli fejlesztése komplex tehetséggondozással pályázat keretén belül aktív hallgatói részvétellel folyik. Az új verzió – nevezzük NapCsiga 2.0-nak – az eredeti önjáró NapCsiga mintájára és tapasztalataira támaszkodva az Edutus Egyetemen készül, a mérőrendszer szoftveres oldaláról az ELTE Savaria Egyetemi Központ szakmai támogatásával. Az egyetem Műszaki Intézet hallgatói és oktatói végzik a pályázat menedzselését, valamint a beszerzést, szerelést, mérést, tesztelést, programozást, PR-feladatokat, míg a szoftveres háttér részben az első napjármű készítőitől származik. 

Mindkét alapjármű hétköznapi, elektromos tehertricikli, melyek eredetileg Kínából érkeztek napelemes, akkumulátoros energiaellátás nélkül. A „szolárosítást”, napelemek, töltésvezérlők, akkumulátorok telepítését, mérőrendszer-kiépítést és okostelefonos applikációt már a projekt résztvevői készítik el. Mindkét verzió energiatermeléséről három napelem gondoskodik. A napjármű 25 kilométer/óra sebességgel tud közlekedni és 100-200 kilót szállít a hazai utakon. Folyamatosan oszt meg posztokat a közösségi hálón is (www.facebook.com/NapCsiga). A NapCsiga 2.0 hálózatról is töltve lesz, de limitáltan, 20 százalék körüli mértékben. Ettől várható az akkumulátorok kímélése, téli árnyékok kivédése, nagyobb indulási és érkezési biztonság. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!