Fohász

2022.05.04. 17:28

Bőséges termésért imádkoztak, megáldották a búzatáblákat Esztergomban

A Magyarok Kenyere Programsorozat részeként ünnepi szentmisét tartottak szerdán az Esztergomi Bazilikában, majd a város határában az ökumené jegyében római katolikus papok, református, evangélikus és görögkatolikus lelkészek áldották meg a búzatáblát.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A szentmise elején a Komárom-Esztergomi Megyei Gazdakörök Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) nevében köszöntötték a meghívott vendégeket. Dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei szervezetének elnöke üdvözölte többek között Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét, az országgyűlés alelnökét, Győrffy Balázst, a NAK elnökét, országgyűlési képviselőt, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat és Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét.

Isten tudatosan választott bennünket

Dr. Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója a szentmisén említette, hogy Szent Márk evangélista ünnepéhez kapcsolódva tartják az országos búzaszentelést. A kenyérszaporítás történetét felelevenítő evangéliumi részlet felolvasása után hosszasan taglalta, hogy az emberi tevékenység eltörpül azon természeti erők mellett, amelyek alakítják az időjárásunkat, az éghajlatunkat.

Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

Kifejtette, hogy egyszerre megrendítő és elvarázsoló erővel bír az, hogy a világot létrehozó Isten tudatosan, szabad szándékkal önmaga munkatársaivá választott bennünket, ő az, aki igénybe veszi és megáldja kezünk munkáját.

Végtelenül alázatos Istenünk van, aki bár bármit megtehetne, végül semmit sem akar tenni az ember nélkül 

– jegyezte meg.

Dr. Török Csaba végezetül beszélt arról is, hogy a kenyér és a bor felajánlásakor egy 3000 éves imádságot mondanak el a papok, melyben Isten áldását kérik, hiszen az ő bőkezűségéből kaptuk a kenyeret, a föld és a szőlőtő termését, illetve az emberi munka gyümölcsét.

Megáldották a terményt

Az istentisztelet után a meghívott vendégek átvonultak a 11-es út közelében tartott búzaszentelő ünnepségre. A Himnusz eléneklése után előbb dr. Török Csaba mondott áldást. Ezt követően a négy égtáj felé fordulva Takács Gusztáv görögkatolikus, Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus, Ágoston Csaba református lelkészek, illetve Kiss-Maly László szentgyörgymezei plébános áldotta meg a terményt. A ceremónia a Szózat eléneklésével ért véget, majd a jelenlévőket megvendégelték a Prímás Pincében.

További részleteket a 24 Óra május 5-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!