Tervezni a jövőt

2022.04.30. 16:41

Tatabányai vállalkozó: már érezni az ukrán acél és fa hiányát

Durván emelkedő építőanyag-árakra lehet számítani az idei évben – írja a KKV Magazin egy családi tulajdonban lévő építőipari cég tapasztalatai nyomán. Ennek részben az orosz–ukrán háború az oka. Egy tatabányai vállalkozó szerint már most érezni lehet az ukrán acél és fa hiányát.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Igencsak nehéz helyzetben vannak azok, akik a pandémia alatt vagy most, a poszt-Covid-időszakban, illetve az ukrajnai háború „árnyékában” kívánnak építkezni. A KKV Magazin az Imperial Holding nevű családi vállalkozás közreműködésével vizsgálta meg az építőipar helyzetét, és egy fontos dologra fel is hívták a figyelmet: aki kivitelezésen gondolkodik, az ne várakozzon, és minél hamarabb vágjon bele a projektbe. 

Száfián István tatabányai vállalkozó is tapasztalta, hogy igencsak elszálltak az alapanyagárak, emiatt már nem lehet megtippelni, hogy egy előre 70 millió forintosra taksált családi ház megépítése ténylegesen mennyibe kerülhet. Elmondta, hogy egy most zajló projektjük kapcsán még viszonylag olcsón tudták megszerezni a téglát, a faanyagot és a cserepet is megvették, de a régi kapcsolatvasat szinte már nem is lehet kapni. 

– Az acéllal szintén problémák lesznek, hiszen a háború miatt nem működnek a kohók Ukrajnában, így onnan nem is jönnek anyagok – magyarázta, majd hozzátette: várhatóan a cégek a tengerentúlról származó termékekkel próbálják orvosolni a kialakult helyzetet, de az amerikai acél jóval drágább lesz. 

Száfián István szerint hiány lesz a klímákból és a napelemekből is, a réz ára is feljebb megy, ami abból a szempontból fájó, hogy a villamos hálózat kiépítésénél nagy szükség van rá. 

– Kvóta van már a fából is, a kereskedők már nem hozhatnak annyit, amennyit csak akarnak. 

Az ukrán áru a háború miatt gyakorlatilag megszűnt, a román piacot már teljesen lekötötték. Németország pedig csak alapanyagot gyárt. Hogyan építjük meg a házakat, ha nem lehet hozzájuk anyagot kapni? 

– részletezte a szakember, aki rámutatott, hogy energiahordozók és építőipar tekintetében is jelentősen függünk az orosz és ukrán piacoktól. 

Ahogy a KKV Magazin, úgy Száfián István is megjegyezte, hogy érdemes kihasználni a családtámogatások nyújtotta lehetőségeket. Szerinte az alapanyagárakat is csak addig lehet emelni, amíg van fizetőképes kereslet rá. 

Napi ára van a termékeknek - Száfián István kijelentette, nemcsak városi legenda az, hogy egyes építőipari alapanyagoknak már napi ára van. Például az értékesítők a világpiaci árak alakulása, illetve a globális gazdasági helyzet és a kereslet miatt napról napra egyre többet kérnek el a vasért, a rézért vagy különböző bádogos termékekért.  Mivel egyes anyagok tekintetében hiány alakult ki, így akinek mindenképpen szüksége van rá az építkezéshez, az drágán is elviszi a vasat. Éppen ezért a tatabányai vállalkozó mindenkinek azt tanácsolja, hogy ha valaki most tervezi a beruházást, akkor tárolókapacitása függvényében most szerezze be az árukat, hiszen könnyen lehet, hogy néhány napos várakozás miatt egyszerűen lemarad a termékekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!