Mezőgazdaság

2022.04.06. 09:49

Borúlátóak a megyei gazdák a betakarítás előtt

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban megnyíltak az ég csatornái, a korábban hosszú ideig tartó szárazság miatt az őszi kalászosok állapota rendkívül vegyes képet mutat. Vannak területek, amelyeken jelenleg még elfogadható a „látvány”, de egyre gyakoribbak azok a körzetek, amelyeken már nyomot hagyott az – szakemberek szerint minimálisan – 50 milliméteres csapadékhiány.

Petrik József

Forrás: Teol

Fotó: Mártonfai Dénes

Komárom-Esztergom megye keleti részében az ősziárpa- és őszibúza-táblák 50–60 százalékát közepesnek, a maradék területet gyengének minősítették. Jó állapotú területet nem is jelentettek a megkérdezett gazdák. Az őszi búza és az őszi árpa a vízhiány miatt nem bokrosodik és nem nő. A kalászosok már száradásnak indultak, a repce fejlettsége is messze elmarad a naptár szerint ilyenkor elvárttól. Viszont növényvédelmi problémák a hideg idő és a nedvességhiány miatt eddig nem jelentkeztek. 

A megye nyugati felében az őszi kalászosok 50 százaléka közepes, a másik része gyenge formában van. A repce 70 százaléka szintén pocsék, és a „maradék” is inkább közepes állapotú. Az őszi vetésű gabonák fejlődését az eső nélküli időszak nagy mértékben visszavetette. Az agrotechnikai műveletek közül a tavaszi szántás több helyen még hátravan, de a simítózás, kombinátorozás már zajlik. 

Az őszi káposztarepce-vetések esetében a kitárcsázást is fontolgatják a mezőgazdasági vállalkozók. A repcevetések nehezen szökkentek szárba. Ellenben betegségeknek nyoma sincs a növényeken. A gabonák ezért meg sem kapták a gombaölőszeres kezeléseket. Az első fejtrágyázásokat elvégezték a termelők az őszi vetéseknél, de a szárazság miatt a műtrágyaszemcsék nem oldódnak és szívódnak fel a talajba. 

A délebbi részeken a repceállomány 20 százaléka jónak minősíthető, 30 százalékban pedig gyengének. Az őszi kalászosok, főleg az árpa esetében, 25 százaléka jól fejlett. A későn magágyba kerülő búza negyede viszont gyatrán néz ki. Az állományok közül a korábban vetettek szépen bokrosodnak, de a nagyon korai vetéseknél – elsősorban az árpánál – megfigyelhető a sárga törpülés vírus felbukkanása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!