Agrárgazdaság

2022.03.14. 19:42

Kamarai fórum segít eligazodni a földügyekben Tatán

Fórumot tartott a napokban a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) a Települési Agrárgazdasági Bizottságok részére Tatán, a Hotel Gottwaldban.

M. K.

A kapások közül utoljára a tengeri került le a táblákról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Zászlós Tibor, a NAK országos alelnöke kiemelte, hogy a járványhelyzetben a kamara érdekképviseleti, valamint tájékoztatási feladata, illetve gazdasági segítségnyújtása továbbra is kiemelt jelentőséggel bírt. A NAK kezdeményezésére megszületett a családi gazdaságokról szóló törvény, mely 2021. január 1-jén lépett hatályba. A kamara egyik legfontosabb feladata a jogszabályalkotáshoz kapcsolódó tevékenysége.

– Mára nincs olyan, a tagjainkat érintő jogszabály, melynek véleményezésében a NAK nem vesz részt – hangsúlyozta. – Aktív kezdeményező munkánkkal szintén tagjaink gyarapodását szolgáljuk. Ilyen például a nitrátrendelet vagy a földforgalmi törvény módosítása és az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése. 

Soha nem látott mennyiségű forrás van az agrár- és élelmiszer-ágazatban

A NAK által is javasoltak szerint a kormány a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozás arányát, ami messze a legmagasabb az EU-ban. A NAK további célja, hogy közvetlen jelenléttel és naprakész információkkal segítse a tagok tájékozódását, ügyintézését. A NAK 2021-ben már hetedik éve látta el a földbizottságok útján a törvény által előírt feladatokat annak érdekében, hogy a földforgalom során biztosítsa a helyi gazdálkodók érdekeinek érvényesítését.

Az ágazati segítségnyújtás rendkívül fontos feladat, melynek keretében számos olyan tevékenységet folytat a kamara, ami a tagok versenyképes működését és megélhetését hivatott elősegíteni. A NAK aktív külkapcsolati tevékenységet folytat tagjai eredményes működésének segítése érdekében. 

Az elmúlt öt esztendő során mintegy hétezer ügy került a földbizottságok elé

Dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei elnöke részletezte a Települési Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) munkáját. A TAB-ok tevékenységének legfontosabb része a földforgalmi törvény szabályainak érvényesítése, így meghatározó befolyást gyakorolnak az adott település közigazgatási határán belül fellelhető termőföldek tulajdonjogának megszerzésére, az új tulajdonos személyére. Részletezte az elmúlt öt év során a földbizottságokon „átment” ügyeket, ezeknek a száma meghaladta a 7000-et. 

Dr. Szilvás Zoltán, a NAK földügyi szakértője a törvény és a termőföldek öröklésének legfontosabb változásait, szabályait mutatta be. Részletesen tájékoztatta a megjelenteket a föld adásvételi szerződésekhez kapcsolódó hatósági jóváhagyáshoz kapcsolódó változásokról, a haszonbérleti szerződések vonatkozásában új vizsgálati szempontok rögzítéséről. Módosult a haszonbér aránytalanságának a szabályozása, valamint a termőföld öröklésével kapcsolatos szabályozás is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!