Autógyártás

2021.12.17. 17:43

Az esztergomi Suzukira is hatással volt az egész világon fellépő csiphiány

A Magyar Suzuki idén ünnepelte 30. évfordulóját de idén a csiphiány miatt még nekik is le kellett állniuk. Így az idei évben csökkent a termelésük.

Kemma.hu

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az eredetileg tervezett 143 ezerhez képest körülbelül 25 százalékkal kevesebb autót gyártanak az év végig Esztergomban a csiphiány okozta kiesés miatt. Ennek ellenére a Suzuki vezeti Magyarországon az újszemélygépjármű-értékesítést – tudtuk meg a Világgazdaság.hu oldaláról.

A Magyar Suzuki idén ünnepelte 30. évfordulóját és megalakulásuk óta már több mint 3,6 millió autó készült Esztergomban. A cég a magyar járműipar egyik meghatározó szereplője, és a vállalatcsoport egyetlen európai gyáregységeként kiemelkedő fontosságú a nemzetközi hálózatában. Idén azonban több alkalommal csökkentett, egy műszakos termelésre álltak át a csiphiány miatt, illetve a szeptemberi két hetes teljes leálláson kívül még a tengeri szállítmányok késése miatt is csúsztak. Ennek ellenére decemberben is egy műszakban zajlik a termelés az év végi karácsonyi leállásig. 

A fennálló körülmények miatt a gyártási költségek nőttek, melyek egy részét kénytelen beépíteni az árakba a Suzuki. A csiphiány okozta kiesés miatt az eredetileg tervezett 143 ezerhez képest körülbelül 25 százalékkal kevesebb autót gyártanak az év végig Esztergomban. Ennek ellenére a Suzuki 16 483 regisztrált autóval és 14,56 százalékos piaci részesedéssel 11 hónapja vezeti a magyar újszemélygépjármű-értékesítést. A Magyar Suzuki 2019-ben több mint 60, tavaly pedig több mint 38 millió euró értékű beruházást hajtott végre, az idei ráfordítások összegét tavasszal közlik.

Az esztergomi gyár a járványhelyzetben is meg tudta tartani saját alkalmazotti állományát, és a bérek kifizetése is folyamatos volt. A fizetéseket emelte, a Magyar Suzuki átlagosan 8 százalékos alapbéremelést hajtott végre az idén. 2017 és 2021 között 65 százalékkal emelte a fizikai dolgozók, 43 százalékkal pedig az irodai dolgozók alapbérét. A vállalat ez év végén teljesítmény- és jelenléti alapon egyhavi bónuszt fizet a munkatársainak – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!