őszi munkák

2021.10.26. 10:40

Nem a cukorrépa szezonja volt az idei

Az idei szegényes termés nem állította meg a gazdákat, továbbra is óriási erőkkel zajlanak az őszi munkák. Megkezdődtek az aratások és az őszi vetések.

Petrik J.

Az idei szegényes termés nem állította meg a gazdákat, ugyan úgy óriási erőkkel zajlanak az őszi munkák. Megkezdődtek az aratások és az őszi vetések.

Forrás: MTI

Fotó: Jászai Csaba

Jelenleg „igazi” őszi munkák zajlanak megyénk mezőgazdaságilag művelt területein. Most, elsősorban a kapások betakarítása miatt nagy a forgalom a határban, annak ellenére, hogy a szotyola már lekerült a földekről. Szűkebb hazánkban mintegy 12 hektáron vesztette fejét a napraforgó. Az olajos magvú növény átlaghozamai hektáronként 2,5–3,9 tonna között alakultak. Ezt a termés­átlagot legfeljebb közepesnek lehet titulálni. Az okok meglehetősen összetettek. Egyrészt a rossz tavaszi indulás, a hideg miatti elhúzódó kelés hátráltatta a nagyobb termés kialakulását. Majd ezt követően a május 25-től július 10-ig tartó aszályos időszak. Ezen túl pedig az idén is jelentős vadkár, így együttesen, megtette a hatását. A gazdáknak egyik esemény sem csalt mosolyt az arcára.

A nagyjából 30 ezer hektárnyi szemeskukorica-betakarítás is megkezdődött, és folyamatosan halad, amennyire az időjárás engedi. Jelenleg a tengerinek a 40–50 százalékát törték le. A hektáronkénti termésátlagok 7–9 tonna között mozognak, ami – figyelembe véve a kedvezőtlen időjárást – jónak mondható. Ebben az időszakban végzik a vadkárszemléket is a gazdák. Az első felmérések szerint nagyon nagy a terméskiesés. Talán meglepő, hogy az idén nem a vaddisznók okozzák a legnagyobb galibát, hanem a szarvasok és az őzek, amely nagyvadak szívesen falatoznak a betakarítás előtt álló területeken.

A mintegy 300 hektárnyi cukorrépa-területeken is megkezdődött a termés felszedése. A vállalkozók 50–55 tonnás hozamokra számítanak. Voltak nagyon aszályos cukorrépatáblák a megyében, itt kisebbnek ígérkeznek a hozamok. Az őszi vetések is folyamatosak. Az árpát, a rozsot, a triticalét és a repcét már levetették, miközben az őszi búza vetése is zajlik.

A jellemző piaci felvásárlási árak és az átlagos terméshozamok

A napraforgó esetében azontúl, hogy közepesen produkált az idén, érdekes, hogy még a deszikkált, állományszárított napraforgóknál is előfordult, hogy még szárítani kellett, mert 10–11 százalékos volt a szemek nedvességtartalma. A szotyola jelenlegi felvásárlási ára tonnánként 190–210 ezer forint között mozog. A kukorica tonnájáért 85–95 ezer forintot fizetnek. A répa cukortartalma 17–18 százalékot mutat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!