ellenőrzések

2021.09.10. 06:38

Építőipar a megyénkben: tömeges bejelentetlen munkavégzés, 3,7 milliós bírság

Országos akcióhoz csatlakoztak a megyei kormányhivatal munkatársai, melynek fókuszában az építőipar ellenőrzése volt.

M. K.

A vizsgálatok során kiemelt szempont, hogy ne csak biztonságos épületek készüljenek, hanem az ott dolgozók munkavégzése is biztonságban és szabályszerűen valósulhasson meg.

Megyénkben 75 ellenőrzés történt. A jogszerűség, a biztonságos munkavégzés érdekében az ellenőrzés alá vont foglalkoztatók jelentős részével szemben intézkedéseket kellett hozni. A bírságok összege meghaladta a 3,7 millió forintot.

Az építési munkahelyeken feltárt hiányosságok körében jellemző a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzés, a felszínes munka- és balesetvédelmi oktatás, tájékoztatás, a kollektív védelem hiánya, a leesés elleni egyéni védelem hiánya, a védőeszközök használatának elmulasztása, munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok elmaradása és a villamos berendezések érintésvédelmi problémái. Gondot okoz, hogy a munkáltatók nem fordítanak elegendő időt a munkavédelmi oktatásokra, jelentősek a tartalmi hiányosságok, különösen az alkalmi munkásoknál.

Súlyos szabálytalanság a munkaszerződés hiánya, a foglalkoztatásnak nem megfelelő bejelentés. Súlyos veszélyeztetésnek minősül a leesés/beesés elleni kollektív, vagy egyéni védelem részleges, illetve teljes hiánya. A munkáltatók tisztában voltak azzal, hogy milyen egyéni védőeszközök szükségesek egy adott építési területen, ezek általában rendelkezésre álltak, de használatukat nem követelték meg, nem ellenőrizték. Pozitívum, hogy a munkáltatók nagy része gondoskodott az építés-kivitelezési munkaterületeken arról, hogy a munkavédelmi dokumentációk elérhetőek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!