látogatás

2021.07.15. 13:46

Szijjártó Péter a Suzuki 30 magyar évéről: igazi sikertörténet

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki idei fejlesztései, amelyek összértéke eléri a 60 millió eurót – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Esztergomban Szijjártó Péter.

Kemma.hu/MTI

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki idei fejlesztései, amelyek összértéke eléri a 60 millió eurót – mondta Esztergomban Szijjártó Péter.

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

30 év alatt a hazai gazdaság egyik alappillére lett a Magyar Suzuki Zrt. A jeles évforduló és az évtizedek óta tartó sikeres együttműködés alkalmából Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter; Völner Pál, államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője; Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnök-vezérigazgatója; illetve Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere látogatott az esztergomi gyártóhoz. A vendégek a vállalat, egyúttal a hazai autóipar jövőjéről beszélgettek a Magyar Suzuki két hónapja kinevezett vezérigazgatójával, Atsumi Masato-val.

– Megérte anyavállalatunknak a Magyar Suzuki alapításába vetett hit, ami töretlen maradt akkor is, amikor nehezebb idők jártak. 30 év alatt több mint 3,6 millió autót adtunk a világnak. Az első generációs Swift és a Vitara modelljeink közötti különbség szemlélteti leginkább azt az utat, amit vállalatunk bejárt a kezdetek óta, folyamatosan igazodva a vásárlók igényeihez, és a piaci trendekhez. Mára kizárólag hibrid modelleket készítünk Esztergomban az európai uniós piacokra – összegezte Atsumi Masato.

A látogatás apropója a Suzuki 30 éves évfordulója volt
Fotó: Magyar Suzuki Zrt.

Mint mondta, elkötelezettek a zöldebb jövő mellett. Úgy gondolják, hogy 10 évig még a hibrid meghajtásé lesz a fő szerep a piacon. A Suzuki Csoport 2050-re karbonsemleges üzemekkel és termékportfólióval szeretne jelen lenni mindenhol a világon, a Magyar Suzukinál is ebbe az irányba indultunk el. Ahogyan az alapításunk óta mindig, ezen az úton is partnereinkkel és beszállítóinkkal közösen szeretnénk haladni, kölcsönösen segítve egymást – osztotta meg a cég jövővel kapcsolatos terveit a vezérigazgató.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tervezett korszerűsítés új technológiák bevezetésével javítja az esztergomi autógyár termelékenységét. Az üzemben több mint 150 ezer jármű készül évente, a Suzuki ezért hosszú ideje a belföldi eladások rangsorának élmezőnyében van, tette hozzá.

A miniszter abból az alkalomból méltatta a Suzukit, hogy 30 éve alakult meg a magyarországi vállalatuk. A japán gyártó – mint fogalmazott – az első nagybefektetők között volt, akik a rendszerváltás után Magyarországot választották. Facebook-oldalán is méltatta a céget, kitérve arra, hogy a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer család megélhetését biztosítja a Suzuki.

A tárcavezető a Suzuki belföldi tevékenységét sikertörténetként értékelte, hangsúlyozva, hogy már 2012-ben vállalták a stratégiai együttműködést a kormánnyal. Hozzátette, hogy Magyarország járműgyártóként az autóipar új korszakában is meg akarja őrizni a jelentőségét, és ebben számít a Suzukira, amely a kormány szándékaival egyezően nagy hangsúlyt fektet az elektromobilitásra.

Esztergomban már most is nagyrészt hibrid autók készülnek, és a cég zöldítési stratégiája fontos szerepet szán a magyarországi üzemnek, amely a Suzuki egyetlen európai gyára.

A korábbi közlések alapján a vállalat tavaly is 60 millió eurót fordított az itteni fejlesztésekre, alapítása óta pedig 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon. A Magyar Suzuki Zrt. csaknem 1,65 milliárd euró (majdnem 600 milliárd forint) nettó árbevétellel zárt 2020-ban, amiből 1,414 milliárd euró a külföldi értékesítés – olvasható a céges honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!