fejlődés

2021.07.18. 10:21

Minden emberét meg tudta tartani a járvány ellenére a Bridgestone tatabányai gyára

A gumiabroncsgyár fennakadás nélkül jutott túl a harmadik hullámon, kapacitásnövelésre és fejlesztésekre készülnek. Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

– Hogyan érintette az idén a járvány harmadik hulláma a gyárat, azon belül a termelést? Volt lemaradás tavasszal a tervhez képest?

– A tavalyi tapasztalatok alapján alaposan felkészültünk. A gyárunkban 2020-ban létrehoztuk a Krízis Menedzsment Csapatot, amelynek feladata, hogy megszervezze a járványügyi védekezést. Nekik és a dolgozók felelős hozzáállásának köszönhetően a harmadik hullám csúcsán sem volt fennakadás a termelésünkben. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. minden megrendelést ki tudott, és ki tud elégíteni, az éves tervünket is tartjuk.

– A jelenlegi megrendelések alapján milyen nyarat és őszt vár a Bridgestone Tatabánya?

– Az előrejelzések szerint az európai cégcsoport megrendelésállománya stabil, ezért a következő időszakban is folyamatos lesz a termelésünk. Úgy készülünk, hogy maximalizáljuk erőforrásainkat. Kapacitásnövelést és további fejlesztéseket tervezünk az év hátralévő részében.

– A termékskála és a vevők összetétele mennyiben változott?

– Az autóipar 2020 első félévében tapasztalható visszaesése valamennyi termelő vállalatra hatással volt. Az abroncsgyárak, így a Bridgestone Tatabánya sikeressége természetesen közvetlenül is összefügg bizonyos mértékben az autógyárak eredményességével, bár termékeink mintegy 80 százalékát jelenleg a másodlagos piac adja. Folyamatosan teljesítjük az autógyárak és a vevők megrendeléseit, ellátási láncunk és alapanyag-ellátásunk zökkenőmentes. A gyár életében a rugalmasság kiemelt jellemző, hiszen a tavalyi év során olyan vevői igényeknek kellett megfelelnünk, melyek folyamatosan változtak, mindemellett pedig hosszú távú céljainkat is szem előtt tartottuk.

– A dolgozók száma hogyan alakul? Az automatizálás miatt elképzelhető létszámcsökkenés?

– Büszkén mondhatom, hogy senkit sem kellett elküldenünk az elmúlt másfél évben. Nincs is tervben létszámcsökkentés. Az okosgyárrá alakulás miatt ugyanúgy szükség van a dolgozókra, a különbség annyi, hogy más tudást igényelnek az új feladatok, de ezt a tudást belső képzésekkel átadjuk a munkatársainknak.

– Mennyire versenyképesek a régióban a juttatások?

– A Bridgestone-nál különösen ügyelünk arra, hogy dolgozóink megbecsülve érezzék magukat. Egyik oldala az anyagi juttatásokat foglalja magába, ezért is hoztuk létre a Bridgestone Munkavállalói Programunkat. Ez egy olyan komplex előremeneteli rendszer, melynek keretében dolgozóinknak lehetősége van szakmai fejlődésük függvényében 3 év alatt akár 40 százalékkal is növelni keresetüket. Szakmai és anyagi előmeneteli lehetőséget biztosít, ezen felül éves szinten háromhavi keresetnek megfelelő bónusz elérését is lehetővé teszi. Ezen kívül széleskörű juttatási csomagot biztosítunk minden kollégánk részére. Rekreációs lehetőségeket vehetnek igénybe, valamint egészségügyi szűréseket, családi programokat és sok más eseményt is szervezünk számukra.

– Lesz tervezett nyári leállás?

– Minden évben beiktatunk egy rövid leállást ilyenkor, ez most is így lesz.

Támogatások Tatabányára és Környére

– A Bridgestone a társadalmi szerepvállalás keretében szoros kapcsolatot ápol a környei és a tatabányai önkormányzattal, illetve a kórházzal és a különféle civil szervezetekkel – mondja Topolcsik Melinda. – A járvány idején támogattuk a Szent Borbála Kórházat és a helyi városrendészet gépjárműflottáját. Jelentős összeget juttattunk Környén a Kisfaludy-iskola új játszóterének építéséhez. A gyár önkéntesei segítségével újultak meg a község tóparti faeszközei, a napokban pedig a kerékpárutakon alakítottunk ki pihenőhelyeket. Tatabányán önkéntes járdafestési akció keretében igyekeztünk biztonságosabbá tenni a legforgalmasabb átkelőhelyek környékén a közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!