top 500

2020.11.20. 06:11

Komárom-Esztergom megye 22 cége a legjobb ötszázban szerepel

Elkészült az 500 legnagyobb árbevételű magyarországi cég listája a 2019-es eredmények alapján, amelyben 22 megyei cég is helyet kapott.

Mórocz Károly

Fotó: GABOR FENYES

Elkészült az 500 legnagyobb árbevételű magyarországi cég listája a 2019-es eredmények alapján. Azért csak ősszel, mert sok helyen az üzleti év nem januártól decemberig tart, a számokat egyébként is többszöri ellenőrzés, jóváhagyás után hozzák nyilvánosságra.

A Céginformáció.hu Kft. adatai alapján Budapest toronymagasan kiemelkedik. A megyék között évek óta egyértelmű Pest első helye (most 69 nagyvállalatnak van helye a listán), második Fejér (25), harmadik Komárom-Esztergom (22), éppen megelőzve a szomszédos Győr-Moson-Sopront (21) és a folyamatosan erősödő Bács-Kiskunt (21), valamint Borsod-Abaúj-Zemplént (20).

Hatalmasak az országon belüli különbségek. Erre érzékletes példa, ha az öt „sereghajtót” nézzük. A legnagyobb árbevételű félezer cég közül mindössze négy-négy székhelye található Somogyban és Tolnában, kettő-kettő pedig Békés, Nógrád és Zala megyében. Az árbevételek összességében 7,2 százalékkal haladták meg a 2018-ast. Nagy a valószínűsége, hogy hasonló számot írhatunk le egy év múlva, de sajnos a járvány negatív hatásai miatt mínusz előjellel.

A csúcscégekhez közvetlenül kapcsolható statisztikai adatok mögé nézve legalább ennyire örömteli szűkebb hazánkban a húzóerő, a „holdudvar.” A beszállítók egy részét – már csak logisztikai okokból is – a környékről választják. Ez általában biztos és hosszú távú megélhetést jelent újabb tízezreknek és családjuknak. Végül, de nem utolsósorban a vásárlóerő is jóval nagyobb a gazdasági szempontból erős megyékben, ami a szolgáltatással, kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozók számára megnyugtató, egyben serkentő hatású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!