Senkit nem küldött el és nem is fog a BorgWarner

A BorgWarner Oroszlány Kft. turbófeltöltőket készítő gyárában a március második felétől tartó mélyrepülés után május közepétől lassan, de biztosan megkezdődik az emelkedés. Dr. Karaszek Szabolcs HR-igazgatóval beszélgettünk a biztos pontokról és a gyakori változásokról.

Mórocz Károly

A BorgWarner Oroszlány Kft. turbófeltöltőket készítő gyárában a március második felétől tartó mélyrepülés után lassan, de biztosan megkezdődik az emelkedés.

Forrás: Beküldött

Áprilisban 80 százalékkal csökkent a BorgWarnernél megrendelésállomány, a járványhelyzet miatti krízis után május már valamivel jobb lesz, és talán a június is további növekedést hozhat, tudtuk meg a HR-igazgatótól. Hozzátette, hogy befolyásolja a helyzetet az autógyárak várható nyári leállása és a kereslet a gépkocsik iránt.

– Egyeztettünk a dolgozókkal, és megállapodtunk, hogy kölcsönös biztonságot ad a korábban kihirdetett 24 havi munkaidőkeret. Emellett négynapos munkahétre térünk át, az állami bértámogatás igénylése mellett. A mostani kényszerű pihenőnapokat a jövő év végéig le kell dolgozni, akár hétvégéken is. Ezt a helyzetet csak közösen tudjuk megoldani a munkavállalóinkkal, és a mostani rugalmasabb vállalatvezetés számít majd rájuk akkor is, amikor a jövőben növekszik a gyártási kapacitás. Fontosnak tartjuk, hogy a BorgWarner az elmúlt hónapokban nem bocsátott el senkit, és nincsenek is erre vonatkozó terveink.

A munkavállalók biztonsága is szóba kerül. Márciustól kötelező az érintés nélküli lázmérés. Egy ponton lehet bejutni, majd kimenni a gyárból. Nem használják a közösségi helyiségeket, például az öltözőt. Gondosan ügyelnek a távolságtartásra.

– A veszélyhelyzetben a vezetőség számára a legfontosabb feladat volt, hogy megőrizzük a dolgozók egészségét és biztonságát, megelőzzük a vírus cégen belüli megjelenését. A termelésben dolgozó kollégákkal egyedi megállapodást kötöttünk, és a fizetésük jelentős részének megtartása mellett otthon maradhattak, részben szabadság kivételével, részben a munkaidőkeret terhére, míg a szellemi állományhoz tartozóak számára otthoni munkavégzést írtunk elő.

– Mindezek mellett a jövőbe tekintünk, és bár a szériagyártás visszaesett, az új projektek mintagyártása jelentősen megnövekedett. Az év elején európai központtá váltunk egy kulcsfontosságú alkatrész gyártásában, termelésének felfutása a járványhelyzet ellenére sem állt meg. Ez biztonságérzetet adhat a dolgozóinknak.

– A járvány miatti megváltozott helyzet, a csökkentett üzemmód nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne gondolnánk a jövőre – hangsúlyozza dr. Karaszek Szabolcs. – A vezetőség folyamatosan vizsgálja a munkahelyteremtésre vonatkozó állami pályázatokat.

Lélegeztetőgéppel segítenek

– A tatabányai Szent Borbála Kórház alapítványával folyamatosan egyeztetünk, hogy miben segíthetünk nekik ezekben a nehéz időkben. Folyamatban van egy rendkívül fontos életmentő készülék beszerzése, de még nem került pont az ügy végére. Azzal sem álltunk le, hogy támogatjuk az SOS Gyermekfalvakat, valamint minden hónapban rendszeresen egy-egy oroszlányi vagy környékbeli civil szervezetet – dr. Karaszek Szabolcs HR-igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!