Már kapható az almásfüzitői Mol-gyárban készült fertőtlenítő

A Mol Lub Kft. almásfüzitői üzemében március utolsó napjaiban kezdték meg a fertőtlenítőszer gyártását. A szerből kétféle kiszerelés lesz elérhető a benzinkutakon.

Kemma.hu/MTI

A MOL által 2020. március 25-én közreadott felvételen MOL Hygi fertőtlenítőszert tart a kezében egy dolgozó a cég almásfüzitői gyárában. A koronavírus elleni védekezés érdekében a cég megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását. A vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó MOL Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát.

Forrás: MTI / MOL

Fotó: Molnár Edit

Április 24-e péntektől Mol Nyrt. teljes hálózatán, azaz csaknem 500 töltőállomáson elérhető lesz a cég almásfüzitői gyártósoráról kikerülő Hygi kézfertőtlenítő, közölte a társaság a legnagyobb közösségi oldalon. A termék a WHO ajánlása alapján készült, a piacon szereplő több más termékhez képest nagyobb, 80 százalékos alkoholtartalommal.

A szer glicerint is tartalmaz, amely kompenzálja az alkohol szárító hatását. A társaság közleménye szerint a fertőtlenítő egyelőre csak 200 milliliteres kiszerelésben érhető el, a nagyobb, kétliteres kiszerelés is tervek szerint jövő hét végétől lesz elérhető, egyelőre a kijelölt töltőállomásokon.

A terméket még márciusban kezdte el gyártani a Mol-csoporthoz tartozó, és kenőanyagok gyártásával foglalkozó Mol Lub Kft. Almásfüzitőn,. A cég két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát fertőtlenítőgyártásra.

Vida Szabolcs, a Mol Lub ügyvezető igazgatója legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a kéz- és felületfertőtlenítő receptúrája az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján készült, ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgálta be és hagyta jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a Mol Lub, így hazai beszállítótól hazai cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket.

A fertőtlenítőszerből első körben a kiemelt intézmények, például kórházak, hulladékkezelők, közüzemek és önkormányzatok, illetve stratégiai vállalatok és gyógyszertárakat ellátó nagykereskedelmi cégek kaptak, utána került kereskedelmi forgalomba. Legutóbb, április 23-án a Semmelweis Egyetemnek szállított a vállalat kétezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt, közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A későbbiekben további szállítmányt visz a Mol az egyetemnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!