beruházás

2019.07.13. 13:56

127 milliárdból épül a következő gyár Nyergesújfalun

Nyergesújfalu határában épül fel a Toray Industries Hungary Kft. lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet előállító üzeme. Az alapkőletételi ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: ez a beruházás is újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik.

Walczer Patrik

Nyergesújfalu, 2019. július 12. Akihiro Nikkaku, a japán a Toray Industries elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Toray Industries Hungary Kft. új beruházásáról tartott sajtótájékoztató elõtt Nyergesújfalun 2019. július 12-én. A cég lítium akkumulátorokhoz használt szeparátor filmet elõállító üzemet épít 127 milliárdból. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A július 12-i sajtótájékoztatón Muramacu Kijosi, a Toray Industries értékesítési vezetője elmondta, a cég húsz éve a szeparátor filmgyártás egyik piacvezető vállalata.

Muramacu Kijosi,a japán a Toray Industries értékesítési vezetõje (Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Kiemelte, az új üzem 48,5 hektáros területen épül fel. Megjegyezte, hogy a Toray biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét, termékeiket pedig többek között szél­erőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereinél is alkalmazzák.

Egyre többen választják Nyergesújfalut

A város határán található, 2000-ben alapított ipari parkban az utóbbi években egyre több vállalkozás jelent meg, ennek köszönhetően az elmúlt két évtizedben két alkalommal kellett bővíteni a területet. A Zoltek Zrt. mellett több kisebb-nagyobb vállalkozás, köztük a gépjárműülés gyártásával foglalkozó Magyar Toyo Seat Kft. is itt építette fel üzemét. A papíripari tevékenységet folytató Lucart Kft. 12 négyzetméter alapterületű gyárában az olaszországi és franciaországi telephelyeiken készített termékeket dolgozzák fel, amelyet közép-európai piacon értékesítenek. A cég nem utolsó sorban a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektet: 2017-ben a papírgyártásban 54 százalékban már újrahasznosított anyagokat használt a szűz cellulóz helyett.

Nikkaku Akihiro, a vállalat elnöke elmondta, cége 2014-ben jelent meg Nyergesújfalun, miután felvásárolta a Zoltek üzemét, ahol szénszálat gyártanak. Beruházásukkal világszinten 20 százalékkal bővítik a Toray film gyártó kapacitását. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Zoltek dolgozóinak eredménye és az elvégzett munka keltette fel a japán vállalat figyelmét arra, hogy érdemes hazánkban befektetni. Reméli, az új üzem a térség és az ország fejlődését is elősegítheti.

Akihiro Nikkaku, a Toray Industries elnöke (b) és Szijjártó Péter (Fotó: Bodnár Boglárka/MTI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külögyminiszter elmondta, hogy a 188 új munkahely nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott. Kiemelte, Japán hazánk legjelentősebb ázsiai kereskedelmi partnere és az ország vállalatainak beruházásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeresen végbemenjen.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!