fórumot tartottak

2018.12.05. 07:08

Elfogadhatatlan az uniós források csökkentése

Esztergomban tartottak szakmai fórumot az Európai Uniós támogatások felhasználásáról. Az eddigieket összegezte, és a jövőbeni tervekről volt szó az előadáson.

P.O.Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára volt november 4-én Esztergom és térségének vendége, aki Völner Pál államtitkárral, országgyűlési képviselővel együtt tartott fórumot a települések polgármestereinek, önkormányzati képviselőinek, illetve az itt működő szakmai szervezetek, intézmények vezetőinek. A téma az európai uniós források felhasználása, lehívása, illetve a 2020-tól induló uniós ciklus kilátásai voltak.

A sajtó számára Völner Pál elmondta, hogy Komárom-Esztergom megyében tartanak a nagy állami beruházások, a céges szektor és a megyei önkormányzatok is több forráshoz tudtak jutni az elmúlt időszakban.Utóbbiak az infrastruktúra megújításában, az intézmények felújításában is nagyot léptek előre az uniós források felhasználása révén.

Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

Schanda Tamás államtitkár kiemelte, hogy a 2014–2020-as időszakban Magyarország kiemelkedően jól használja ki az uniós forrásokat. Az államtitkár aláhúzta, hogy ebben az időszakban több mint 9000 milliárdnyi fejlesztési forrás állt a magyar családok, a gazdasági társaságok és az önkormányzatok és közszolgáltatók rendelkezésre, melyre a szaktárcák kiírták az összes pályázati forrást.

Schanda Tamás államtitkár (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

 

Az államtitkár a következő uniós ciklussal kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Bizottság 24 százalékkal szeretné csökkenteni Magyarországnak a kohéziós politikára szánt összegeit és jelentős csökkentést irányoz elő az agrártámogatásra is. Az indoklásban az áll, hogy a britek kilépésével csökken a bevétel, illetve a migránsok ellátására kell fordítani nagyobb összeget. Magyarország számára ez elfogadhatatlan, hiszen ez azt is jelentené, hogy azokat az országokat büntetnék, amelyek betartották a szigorú költségvetési szabályokat, és amelyek a saját erejükre akarnak támaszkodni, és akik a saját országuk fejlesztésével kapcsolatban rendelkeznek stratégiai elképzelésekkel, mondta Schanda Tamás. Magyarország célja, hogy az uniós választások előtt meg kéne egyezni az Európai Unió jövőjének legfontosabb kérdéseiben, tisztázni kéne, hogy pontosan mire kell helyezni a következő időszakban a hangsúlyt a források felhasználásában, majd ezután dönteni a költségvetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!