baromfi

2018.11.06. 07:00

Az új kutatóközpontban kifejlesztett tojás színe olyan, amilyet a vásárlók is szeretnek

A Bábolna Tetra Kft. új baromfigenetikai kutatóközpontjában azon dolgoznak, hogy a a baromfitenyésztés hatékonyabb és a vásárlók „fogára való” legyen.

K. D.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a megnyitón

Forrás: AM

Fotó: Kovács Zoltán

Átadták a Bábolna TETRA Kft. baromfigenetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban, amelyben olyan új hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd a kutatók és szakemberek, amelyek amellett, hogy jobban alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz, jól tűrik a magasabb környezeti hőmérsékletet, különleges krémszínű tojásokat adnak.

Az arany középút: középen a vásárlók szerint ideális tojás (Fotó: Pap Edina/magyarmezogazdasag.hu)

A kutatóközpont átadása után Nagy István agrárminiszter az MTI-nek kijelentette: fontosnak tartja, hogy a kutatás-fejlesztés az agráriumban is minél hangsúlyosabban megjelenjen, erre jó példa szavai szerint a cég kutatóbázisa is.

Az agrárminiszter hozzátette: ahhoz, hogy a piaci versenyt állni tudjuk, természetesen használni kell mindazon kutatási eredményeket, amelyek az egyetemi kutatóközpontokban megszületnek. Véleménye szerint új divatirányzatok jelennek meg az élelmiszer-fogyasztásban. A világpiacon ma már válogatnak a vásárlók, vannak akik a fehér színű tojást, mások pedig a barnább színű tojást kedvelik, most pedig lesz „krémszínű tojás”, ami talán mindkét tábor tetszését elnyeri.

A vállalat 2014-ben Uraiújfalu község határában csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával építtette meg baromfikeltető üzemét.

A bábolnai gazdaságból kinőtt cég, az elődök szakmai munkáját is számítva, 1960 óta foglalkozik intenzív baromfitenyésztéssel, „TETRA” márkanéven bevezetett, saját fejlesztésű baromfihibridjeivel vált ismertté a nemzetközi piacon.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
(Fotó: Kovács Zoltán / AM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!