megújuló energia

2017.09.03. 06:57

Az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve épülhet meg Oroszlányban

Hatmilliárd forint támogatást kapott az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság egy oroszlányi és egy felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű létesítéséhez.

kemma.hu/MTI

A fotovoltaikus (vagyis napenergiát hasznosító) erőmű létesítésének projektleírása szerint Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű, fotovoltaikus erőmű épül, a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják.

A cég tavaly februárban Pécsett épített hasonló, fotovoltaikus erőművet, akkor azt írták róla, hogy az ország egyik legnagyobbja, de az oroszlányi és a felsőzsolcai létesítmények még a pécsinél 10 megawattos kapacitásnál is nagyobbra lesz képes. Csak viszonyításként: a Pécsett megtermelt energia mintegy 3300 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi körülbelül. Az oroszlányi termelés nagyságát jól mutatja, hogy az ország eddig legnagyobbjának tartott mátrai erőmű termelése 16 megawatt.

A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 79 970,45 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 21 671,99 tonnával csökken. A támogatás meghaladja a 3,2 milliárd forintot.

Felsőzsolcán, a Felsőzsolca és Onga közötti 3605. számú út mellett 16,632 megawatt névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőművet létesítenek. Az erőmű termelésével évente 20 748 753 kilowattóra villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A beruházás eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74 695,51 gigajoule-lal nő, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége 20 242,48 tonnával csökken. A támogatás több mint 3,1 milliárd forint.

A két erőműre összesen több mint 6 milliárd forint támogatást kap a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében az MVM Hungarowind.

A projekt leírása szerint

(Nagykép: Shuterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!