lehalászás

2017.08.24. 07:01

Kormoránveszély fenyegeti a tatai Öreg-tó halállományát

Az őszi lehalászás tesztje a próbahalászat volt a tatai Öreg-tónál, ahol egészségesek és szépen fejlődnek a potykák az egyre jobban tisztuló vízben, de a szakértők a kormoránok elszaporodása miatt féltik a halállományt.

Petrik József

Idén is lezajlott a tatai próbahalászat

Fotó: P. P.

Próbahalászatot végeztek a szakemberek az Öreg-tavon. Ez újdonság, mert néhány éve már gyakorlatilag hal sem volt a vízben. A tavon az „öregedés” jelei mutatkoztak: bomló, gázos fenékiszap, kékalga-virágzás, hínárosodó partszélek. Nem is csoda, a tó óriási szervesanyag-terhelést kap. Ősszel-télen madarak tömegei trágyázzák a medret, a tavaszi-nyári vízpótlás tisztított szennyvizekkel érkezik a tóba.

Tavasszal a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. szakmai együttműködő partnerével, az Aranyponty Zrt.-vel több mint 500 mázsa halat telepített a tóba. Azóta havonta próbahalászatokat végeznek azért, hogy egyebek mellett folyamatosan nyomon követhessék a pikkelyesek súlygyarapodását. Már látható, hogy egészséges, szép halakkal várhatják az idei Öreg-tavi lehalászáson a rendezvény vendégeit.

– Ez egy „közcélú – jóléti tó” – fogalmazott Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. – Elsősorban a turizmust, a fürdőzést és a sportolást kell, hogy szolgálja. Sajnos tavaly már rossz vízminőségű, döglött apró halakkal teli tóval találkozhattunk. Ezt megelőzendő, tavasszal kétéves 40–60 dekás pontyokat telepítettünk. Nagyobb testű harcsából és csukából mintegy 15 mázsa, továbbá 150 ezer 3–5 centis süllő, csuka és harcsa került még a vízbe. A tóban levő, többnyire értéktelen halállománnyal együtt az új telepítéssel ki tudjuk alakítani az optimális biológiai egyensúlyt. A planktonfogyasztó, a tómedret feltúró haltömeg mozgásban tartja a tápanyagot, nem engedi a káros alga- és növénytömeget megtelepedni. Két hónapig nem is etettünk. Az alapcélt elértük, javult a víz minősége. Pedig az extrém időjárás nem kedvezett, nagy volt a hőség és csapadék is alig hullott.

A vezérigazgató azt is kiemelte, hogy a próbahalászaton kifogott egyedeket két kategóriába lehetett sorolni. 1,3 és 1,9 kiló körül változott a halak súlya, amely a szakirodalomban leírt fejlődési ütemnél is gyorsabbat mutat. Ez bizonyítja, a tó optimális halterhelését sikerült eltalálni.

– Azért akadnak gondok is – hangsúlyozta Lévai Ferenc. – A tavon már mintegy 60–70 kormorán vert tanyát, és ezek a vízimadarak naponta egy mázsa halat is be tudnak falni. Erre keressük most közösen a megoldást...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában