tejtermék

2017.08.29. 07:37

Hamarosan nem lesz se vaj, se tejföl?

A szakemberek által prognosztizált vaj-, illetve tejfölhiány, és a vaj árának rekordmagasságba emelkedése az egész kontinensre kiterjed. Ennek egyik oka a tehénlétszám drasztikus csökkenése, amely egyebek mellett a tejárak zuhanására vezethető vissza. Szűkebb hazánk nagyobb tejtermelő gazdaságainál mégsem a tej mennyiségével vannak gondok, hanem a tej zsírtartalma alacsonyabb a meleg, nyári időszakban...

Petrik József

Mint a szakemberek szavaiból is kiderült, nem a tej mennyisége, hanem az alacsony zsírtartalom okozhat majd tejföl és vajmizériát. Pedig egy éve még tejpor- és vajhegyekről „áradozott” az öreg kontinens, ám vajból máris kevés van. Sőt, hamarosan mindkettő eltűnhet a boltok polcairól.

Két évvel ezelőtt a tejfelvásárlási árak padlót fogtak. Az állattartók jó része a válságra a fejőstehén állományuk kivágásával reagált. A „folyadéktejből” a kiesést viszonylag könnyebb volt pótolni. A magasabb zsírtartalmú tej előállítására szakosodott cégeknél azonban ehhez hosszabb időre van szükség. A vajhiány tulajdonképpen a tejzsírhiány hatására keletkezett. Ezt erősítette meg László Kálmán is, a kocsi Aranykocsi Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója.

– Friss tejből nincs hiány – mondta László Kálmán. – Tejzsír van kevés a piacon. Nyáron ez előfordulhat, mivel a tej hígul, beltartalma változik. Ez okozza a vaj és tejföl mizériát. Korábban a „kontinens” azzal dicsekedett, hogy tejpor- és vajhegyei vannak, nos a vajhegyek napjainkra, stílszerűen, elolvadtak...

A komáromi Solum Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelmi Zrt. a mintegy 750 egyedes tejelő állományával szintén a nagy tehenészetek közé tartozik. Szakembereik véleménye szerint is az elmúlt 1–2 év arcpirítóan alacsony tejárai és torz támogatáspolitikája döntően befolyásolta az ágazat helyzetét. Ezek az intézkedések nem a tejtermelés hatékonyságát, a fejlesztéseket szolgálták, és a tejtermelés nagyságát sem vette figyelembe a támogatások megállapításánál.

További részletek a keddi 24 Órában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!