óriás

2021.07.28. 14:00

Homokból készül 4 méteres Mátyás király-fej Esztergomban

Az ismert homokszobrász, Monostori Ferenc most Esztergomban, a Duna-parton teszi le a névjegyét. Az alkotás részleteiről mesélt a Kemma.hu-nak.

F. M.

Monostori Ferenc sokadik alkotása készül Esztergomban

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Monostori Ferenc az ország számos pontján készített már homokszobrot, Esztergomban pedig már másodszor alkot. Ezúttal Hunyadi Mátyás arcmását faragja homokkupacba a Duna-parton levő Erzsébet parkban. A szobor augusztus 5-re készül el. Mint megtudtuk, nem véletlenül esett a választás a reneszánsz uralkodóra: aznap kezdődik Esztergomban a tehetségeket bemutató fesztivál, az MCC Feszt, amelyet a – szintén a királyról elnevezett – Mathias Corvinus Collegium rendez.

A parkban felhalmozott mintegy 45 köbméternyi homokot piramisszerűen farekeszekbe szorították, ezeket a rekeszeket felülről lefelé, fokozatosan bontja majd meg a szobrász, és formázza ki a homokból Hunyadi Mátyás vonásait.

Fokozatosan bontja meg a kalodákat a szobrász (Fotó: F. M. / Kemma.hu)

– A kalodákba ipari döngölő békával döngöljük bele a vizes homokot, amelyet traktor hordott össze négyméteres magasságban. A homok a víztől és a tömörítéstől áll össze, így jól formázható. A döngölés után lebontok két felső rekeszt, kiformázom, majd fixálom egy vékony réteggel, hogy se az eső, se a nap ne károsítsa – avatott be bennünket a munkafázisokba a művész. Elmondása szerint a négyméteres fej készítésén naponta körülbelül nyolc órát dolgozik. Hozzátette, hogy ez egy „egyemberes“ szobor, tehát egyedül faragja ki az egészet.

A szobrász az arcmás előzetes tervezésekor egyébként több forrásból táplálkozott: több, Mátyás királyt ábrázoló alkotásból rakta össze a végső tervet, amelybe belevitte a saját elképzelését is, karaktert adva az arcnak. Hozzátette, hogy ezt egy könnyen értelmezhető, realisztikus alkotásban valósítja majd meg, amelynek látványában mindenki örömét lelheti. Az alkotás a művész elmondás aszerint decemberig bírni fogja, és vélhetően a fagy fogja lemállasztani a homokot.

A művész 18 éve, Portugáliában alkotott először homokból. Egy ottani homokszobor fesztiválon vett részt, ahol szintén egy fejet formált ki. Az első magyarországi szobrát, egy Bacchus-fejet a budajenői borünnepre készítette el. Alkotásait Tinnyén is sokszor megcsodálhatták az arra járó: Ady Endre, József Attila képmása mellett homokba varázsolta már Buddha és Jézus vonásait is. Esztergomban is sokan láthatták alkotását a Prímás-szigeten, ami szintén egy fesztiválra készült: a Comedium Corsóra érkezőket Babits Mihály homokba faragott képmása fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!