Kilian Jornet

2023.06.02. 17:28

A világ legőrültebb terepfutóját aznap kapta el lavina az Everesten, amikor Suhajda Szilárd eltűnt

Kilian Jornet a West Ridge irányából próbált fogást találni a világ legmagasabb hegyén, Suhajda Szilárdhoz hasonlóan serpák segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül. Az eset után gondolkodott, folytassa-e útját, ám végül úgy döntött, „visszavonulót fúj”.

Kemma.hu

Kilian Jornet május 24-én egy kevésbé népszerű irányból próbált feljutni a Mount Everest csúcsára, amikor elkapta egy kisebb lavina

Forrás: Kilian Jornet/Instagram

Lavina kapta el Kilian Jornet a Mount Everesten május 24-én – számolt be a hírről a trailrunnermag.com. A világ talán legőrültebb, de kétségkívül legextrémebb kihívásokat kitaláló és teljesítő terepfutója ugyanazon a napon, de más irányból készült a csúcstámadásra, mint a tragikus körülmények között eltűnt volt esztergomi diákból lett alpinista, Suhajda Szilárd.

A legendás terepfutó és hegymászó a sokkal kevésbé népszerű West Ridge felől, mondhatni szűzhóban próbált feljutni a Mount Everest csúcsára, amikor egy kisebb lavina kapta el és 50 métert sodorta lefelé. Jornet sérülés nélkül megúszta a dolgot, ám az eset így is éppen elég volt ahhoz, hogy meghiúsítsa a csúcstámadás folytatását. A terepfutó a 2-es táborból indult ugyanis, és ekkorra már 30 órás út volt mögötte. A lavinát, mint mondta, ő maga indította el.

Jornet útja egy meredek szakasz megmászásával kezdődött. Mint írta, a körülmények borzalmasak voltak:

...tükörjég, rajta mély hó, két lépcsőfok felfelé és egy lefelé 1000 méteren keresztül.

Az Everest felé vezető West Ridge a legkevésbé elterjedt útvonal a hegymászók körében, annak technikai nehézségei és sokáig tartó magassági kitettsége miatt. Az útvonal a Hillary-lépcsőhöz hasonlóan szinte függőleges, jelentős mennyiségű sziklával és jéggel. Jornet, akárcsak az elmúlt hét év során „elkövetett” Everest-mászásainál, ezúttal sem használt pótlólagos oxigént.

Erősen hiszek abban, hogy a hogyan sokkal fontosabb, mint a mit. És ebben az értelemben ez a mászás tökéletes volt. Mint egy nagy kirakós játék, amelynek minden darabja nálad van egy kivételével, ami a csúcson található

– írta Jornet az Instagram-oldalán.

Jornet már több Himalája-expedíción túl van. A legutóbbiakon, 2019-ben és 2021-ben, gyakorlatilag terepszemlét tartott, mielőtt a West Ridge felőli csúcstámadást megkísérelte volna. Az első expedícióit a Mount Everestre 2016-ban és 2017-ben tette meg. Utóbbit egyetlen hét alatt, serpák segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül, alpesi stílusú kettős mászással.

Amikor felértem a gerincre, nagyon fújt a szél, így három órán keresztül egy párkány alatt maradtam, hogy megnyugodjak, miközben élveztem a nepáli és tibeti normál útvonalakon haladó hegymászók sorának látványát, ahogy haladnak előre

– írta a legendás terepfutó.

Miután a szél elcsendesedett, folytattam utam a gerincen. Nagyon jól éreztem magam, és a körülmények is tökéletesek voltak. Azonban néhány száz méter után feltámadt a szél, és úgy 50 méteren keresztül elvitt a lavina. Döntenem kellett, hogy folytatom-e vagy visszafordulok, végül az utóbbi mellett döntöttem.

Amikor éppen nem hegyet mászik, Kilian Jornet világszínvonalú ultrafutóként, hegyi futóként és sí-mo versenyzőként feszegeti a határait. Jornet négyszer nyerte meg az Ultra-Trail du Mont-Blanc versenyt a franciaországi Chamonix-ban, és ötször a Hardrock 100-at a coloradói Silvertonban. Hegymászóként Jornet számos rekordot állított fel a világ legmagasabb csúcsain, beleértve a Kilimandzsárót, a Mont Blanc-t, a Matterhornt, a Denalit, az Aconcoguát és a Mount Everestet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában