Évforduló

2023.02.01. 11:40

Tizenegy éve szabadult, Búbánatvölgyben lelt otthonra Ambrus Attila, a Viszkis

Ambrus Attila Facebookon osztotta meg, hogy évfordulót ünnepel: 11 éve zárult le egy korszak az életében, amikor is 13 év után kiszabadult a börtönből, és új életet kezdhetett.

Kemma.hu

Különleges módját választotta Ambrus Attila a kondíciójának visszanyerésére

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

Január 30-án volt 11 éve, hogy Ambrus Attila, azaz a Viszkis 13 év után kiszabadult a börtönből, és új életet kezdhetett. Azóta az Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgyben talált otthonra családjával.

A Viszkis rablóként elhíresült Attila a Facebookon számolt be az évfordulóról, míg a Borsnak arról is beszélt, hogy a társadalomba való visszailleszkedés nem is olyan egyszerű feladat. Általánosságban elmondható, hogy ilyen esetben kétféle irányt vehet egy volt fogvatartott sorsa. A ritkább verzió, hogy teljes mértékben sikerül visszailleszkednie a társadalomba, és a múlt ellenére teljes értékű életet tud élni, szeretetben és békességben.

A gyakoribb eset azonban sajnos az, hogy a börtönből szabadulók nem tudnak integrálódni, nem sikerül elhelyezkedniük a munkaerőpiacon. Ráadásul a bűnismétlés veszélye is fennáll, ami egy ördögi kör.

A bankfiókok egykori réme szerencsére az első forgatókönyvet élte meg, hiszen mára szerető férj lett, két gyermek boldog édesapja. Ráadásul saját készítésű kerámiái igen népszerűek, bejárja velük az országot. Attila szerint nincs kimondott recept a visszailleszkedésre, mindez nagy mértékben személyiségfüggő.

– A legfontosabb az úgynevezett köldökzsinór, hogy az ember tudja, várja valaki kint, van hova mennie. Jómagam négy évig jártam úgynevezett pártfogói felügyeletre kötelező jelleggel, de arról sajnos azt kell mondanom, hogy nem ér semmit. Több pártfogóm is volt, emberileg semmi baj nem volt velük, sőt, a rendszer az, ami alkalmatlan erre szerintem. Ha valaki szabadul, mindig fennáll az a veszély, hogy utána nem kap munkát az előítélet miatt. Ha az állásinterjún bevallja rovott múltját, akkor azért küldik el, ha eltitkolja és később kiderül, akkor azért rúgják ki páros lábbal. Én nagyon fontosnak tartottam, hogy a börtönévek alatt képezzem magam, tanuljak, amennyit csak lehet. És persze végig tudtam, hogy nekem van egy mankóm, van hová mennem – fogalmazott Ambrus Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában