visszaesés

2017.09.28. 05:44

Csökkent a hitelkártyák száma

A hosszabb ideje tartó trend folytatódni látszik.

Ismét csökkenni kezdett a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint június végén 1,314 millió ilyen plasztiklap volt forgalomban, 5,5 százalékkal – mintegy 76 ezer darabbal – kevesebb az egy évvel korábbinál – írta a Világgazdaság csütörtökön.

A darabszám mérséklődése mellett csökkent a hitelkártyák piaci súlya is: júniusban 14,6 százalékos volt a részesedésük a teljes bankkártyapiacon, míg egy évvel korábban 15,5 százalék.

A forgalomban lévő plasztiklapok száma mellett a kamatozó hitelkártya-követelések állománya is stagnált az utóbbi időszakban: az MNB által július végén regisztrált, 124,7 milliárdos mennyiség alig pár százmillió forinttal nagyobb a bázisidőszakinál, kétéves időtávon viszont már majdnem húszmilliárdos (13,6 százalék) a visszaesés.

A kártyák száma és a kamatozó követelések mennyisége annak ellenére zsugorodott az elmúlt időszakban, hogy a kamatok mérséklődtek a piacon. A jegybank statisztikái szerint július végén 28,22 százalék volt az átlagos, szerződésekben szereplő ráta, 3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!