gyorskorcsolya

2018.10.16. 16:15

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes

John-Henry Krueger kedden letette az állampolgársági esküt, így minden akadály elhárult az elől, hogy jövőre már magyar színekben versenyezzen az amerikai születésű, olimpiai ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó.

Budapest, 2018. október 16. John-Henry Krueger olimpiai ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó mutatja honosítási okiratát magyar állampolgársági eskütétele után a Zuglói Anyakönyvi Hivatalban 2018. október 16-án. Balra testvére, Cole Krueger. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Az a célom, hogy a magyar férfi váltót hozzásegítsem Pekingben az olimpiai bajnoki címének megvédéséhez, illetve egyéniben is szeretnék dobogóra állni” – mondta a 23 éves sportoló az ünnepélyes eskütétel előtt a zuglói anyakönyvi hivatalban.

Arra a kérdésre, miért Magyarországot választotta, úgy felelt, hogy bátyja, Cole már a 2014-es, szocsi téli olimpia óta Budapesten készül, s tőle csupa jót hallott. Hozzátette: most már saját tapasztalatai is vannak arról, hogy mind a szakvezetés, mind a szövetség kiváló munkát végez, a versenyzők pedig egy nagy családot alkotnak.

„Ritka lehetőség, hogy Ázsián kívül egy szupercsapat épüljön, de itt ehhez minden lehetőség adott” – jelentette ki a phjongcshangi téli játékok 1000 méteres versenyének ezüstérmese, akinek 27 esztendős bátyja az idei Európa-bajnokságon már magyar színekben indult, s lett bronzérmes a férfi váltóval.

Az elmúlt években a hollandiai Heerenveenben készülő John-Henry Kruegernek a szabályok szerint egy idényt, a mostanit ki kell hagynia az országváltás miatt, de jövő ősztől már ismét versenyezhet. Ahogy mondta, hiányozni fog neki a versenyzés, de próbálja pozitívan szemlélni a dolgokat, mert így könnyebb lesz a beilleszkedés, a hozzászokás az új környezethez. Elárulta, hogy intenzíven tanulja a magyar nyelvet is, így erre is több ideje jut majd.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók idénye november első hétvégéjén kezdődik a calgaryi világkupaversennyel.

Borítókép: John-Henry Krueger olimpiai ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó mutatja honosítási okiratát magyar állampolgársági eskütétele után a Zuglói Anyakönyvi Hivatalban 2018. október 16-án

MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!