Végső visszaszámlálás

2024.07.08. 17:34

Még 18 nap! Letette az ünnepélyes esküt a Magyar Olimpiai Csapat

Hétfő délután a budapesti Művészetek Palotájában tette le az esküt a Magyar Olimpiai Csapat. Hazánk küldöttségének létszáma a tartalékokkal együtt jelenleg 180 fő. Az ünnepélyes eskütételen beszédet mondott Sulyok Tamás köztársasági elnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Kemma.hu

Letette az olimpiai esküt július 8-án kora délután a budapesti Művészetek Palotájában a július 26-án kezdődő párizsi ötkarikás játékokra utazó magyar olimpiai csapat. A hamarosan kezdődő nyári játékokon jelen állás szerint 180 sportolóért szoríthatunk, szűkebb értelemben vett hazánkat, Komárom-Esztergom vármegyét pedig nyolcan képviselhetik a francia fővárosban.

A magyar olimpiai csapat a Művészetek Palotájában tette le az ünnepi esküt
A magyar olimpiai csapat a Művészetek Palotájában tette le az ünnepi esküt
Fotó: Peter Szalmas / Forrás: olimpia.hu

18 nap múlva lesz a hivatalos olimpiai megnyitó

Noha a 33. Nyári Olimpiai Játékok hivatalos megnyitóünnepségét július 26-án, pénteken pontosan és stílszerűen 20.24-től a Szajna vizén tartják, az ötkarikás versenyek a hagyományokhoz híven már két nappal korábban, július 24-én, szerdán elkezdődnek a labdarúgó-torna és a hetes rögbi küzdelmeivel.

Július 25-én, csütörtökön este 7 órakor pedig Golovin Vlagyimir csapata, a magyar női kézilabda-válogatott is megkezdi szereplését a házigazda Franciaország elleni nyitó mérkőzésen.

Egy kézilabdázó és egy cselgáncsozó viszi majd a Magyar Olimpiai Csapat zászlaját

Ha már női kézilabda: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az ünnepélyes eskütétel színpadán kijelentette, hogy a július 26-i megnyitóünnepségen Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót. Mindkettőjüket első alkalommal éri ez a megtiszteltetés.

Egy úszó és egy vívó olvasta elő az eskü szövegét

A fogadalomtétel szövegét a delegáció két csapatkapitánya, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Telegdy-Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes úszó mondta el a budapesti Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen. A színpadon kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a nemzeti színű lobogót.

Gyulay Zsolt, a MOB első számú embere ünnepi köszöntőjében azt kérte a sportolóktól, hogy ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot.

Magyarország első embere is köszöntette az olimpikonokat

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédében kiemelte, a magyar olimpiai csapat tagjai számunkra hősök, sportáguk legjobbjai, példaképek.

– Olyanok, akik a világ élsportolói között is megállják a helyüket, képesek legyőzni másokat és saját magukat is, akikre büszkék vagyunk, akikért minden magyar szív egyszerre dobban. Bízunk benne, hogy most is sok csillogó érmet akasztanak majd a magyar sportolók nyakába – hangsúlyozta az államfő.

– Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el. Kiemelte: az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, s ezt azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz – tette hozzá.

– Küzdelmükkel kimondhatatlanul sok örömet ajándékoznak a magyar embereknek, feledhetetlen élményt adnak azoknak a gyerekeknek is, akik példaképet, követendő hősöket látnak önökben maguk előtt, akik a párizsi olimpia magyar indulóinak példáját követve most tervezgetik saját jövőjüket.

Az olimpiai szereplésük összekovácsolja a nemzetet

– hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki azt is hozzáfűzte, hogy mindannyiunknak erőt adnak, megmutatják, hogy egyetlen magyarság van, hogy összetartozunk. Olyan falak válnak ekkor láthatatlanná, amelyeknek máskor sem szabadna elválasztania embert az embertől, magyart a magyartól.

Sulyok Tamás kiemelte: Magyarországnak magyar sportélményekre van szüksége és olyan nagyszerű sportolókra, akik növelik és felfrissítik a nemzet önbizalmát, saját közösségébe vetett hitét, olyan olimpikonokra, akik megmutatják, micsoda erők rejlenek a nemzetünkben. A köztársasági elnök emlékeztetett: Magyarország ahány olimpián elindult, annyi alkalommal tért haza arannyal, s átlagosan hét aranyérmet szereztünk.

Bízunk benne, hogy most is sok csillogó érmet akasztanak majd a nyakukba

 – fogalmazott az államfő.

A párizsi nyári olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg. Magyarország 21 sportágban 180 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik az ötkarikás nyári játékokra. A francia főváros éppen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben rendezett nyári olimpiát, azonban az 1900-as ötkarikás játékokat is Párizs szervezte meg. Franciaország 1924-ben Chamonix-ban, 1968-ban Grenoble-ban, 1992-ben pedig Albertville-ben rendezett téli olimpiát. 

Komárom-Esztergom Vármegyét nyolc olimpikon képviseli Párizsban:

  • Lévai Zoltán (birkózás)
  • Bartucz László (kézilabda)
  • Pedro Rodríguez Álvarez (kézilabda)
  • Szép Balázs (öttusa)
  • Pekler Zalán (sportlövészet)
  • Jackl Vivien (úszás)
  • Koch Máté (vívás)
  • Muhari Eszter (vívás)


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában