Kézilabda

2023.06.04. 19:44

Ezüstérmes lett a Ferencváros a Bajnokok Ligája döntőjében

A Ferencváros 28-24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében, a budapesti négyes döntő utolsó mérkőzésén.

MW

Az ezüstérmes magyar csapat tagjai a nõi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand mérkõzés végén a budapesti MVM Dome-ban 2023. június 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Anna Vjahirjeva és Sunniva Naes Andersen hat-hat, Jamina Roberts öt góllal, az immár hétszeres BL-győztes Katrine Lunde 16 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Andrea Lekic és Emily Bölk öt-öt találattal, Janurik Kinga kilenc védéssel zárt.

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében, de diadalmaskodnia még nem sikerült.

A szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri Audi ETO KC után a Vipers a negyedik csapat, amely sorozatban háromszor BL-t - korábbi nevén BEK - tudott nyerni.

A Ferencváros csapatának Orbán Viktor is gratulált közösségi oldalán:

A magyar csapatból Kovács Anett és Béatrice Edwige, a norvégoktól Martine Karigstad Andersen, Vilde Kaurin Jonassen, Marta Tomac, Hanna Maria Yttereng és Ana Debelic hiányzott.

Csaknem 11 perc után, 5-1-es norvég vezetésnél született meg az FTC első akciógólja, mert a címvédő remekül védekezett és pontosan támadott, a ferencvárosi kapuból pedig nem érkezett segítség a védelem számára. Elek Gábor először a meccs negyedénél kért időt (9-4), majd Bíró Blanka helyett Janurik Kingát küldte a kapuba, és ez jó döntésnek bizonyult. Ezt követően a Magyar Kupa-címvédő támadásban hatékonyabbá vált, és egy idő után a gyors norvég akciókat is sikerült megszűrnie, mivel képes volt lassítani a játékot.

A Ferencváros előbb felzárkózott 12-10-re, majd Szöllősi-Zácsik Szandra bombagóljaival már csak egy találat volt a hátránya a szünetben (14-13).

A második félidő nagyon rosszul kezdődött magyar szempontból, ugyanis a Vipers 18-14-re ellépett, ráadásul Tomori Zsuzsanna piros lapot kapott. A Ferencvárost utolsó alkalommal irányító Elek Gábor 20-14-nél időt kért, de a másik oldalon Katrine Lunde bravúrosan védett, így szinte folyamatosan nőtt a különbség (24-16). Az első felvonásban látottakhoz képest meglepő volt ez a jelentős fordulat, de innen már nem volt visszaút az FTC számára. Úgy tűnt, a szombati elődöntő sokkal többet vett ki a ferencvárosi játékosokból, mint ellenfelükből, így a finálé utolsó harmadában már nem volt elég erejük visszazárkózni.

Janurik kilenc, a túloldalon az immár hétszeres BL-győztes Lunde 16 védéssel zárt, utóbbi 47 százalékos hatékonyságot jelent.

A két csapat kilencedik egymás elleni mérkőzésén három ferencvárosi siker és egy döntetlen mellett ötödször nyert a Vipers.

Novák Katalin gratulált a BL-döntő eredményéhez a Győri ETO és a Ferencváros csapatának is:

Eredmény, döntő:
Vipers Kristiansand (norvég) - FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20 ezer néző, v.: Prastalo, Balvan (bosnyákok)
gólszerzők: Naes Andersen, Vjahirjeva 6-6, Roberts 5, Jerábková 4, Knedliková 3, Höve, Jezic, Tchaptchet Defo, Valle Dahl 1-1, illetve Bölk, Lekic 5-5, Szöllősi-Zácsik, Cvijic 3-3, Klujber, Márton, Malestein 2-2, Kisfaludy, Stolle 1-1
lövések/gólok: 43/28, illetve 51/24
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/5
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Elek Gábor: most nem tudok örülni

"A Vipers a mai meccs alapján és az egész éves teljesítményét tekintve is teljesen megérdemelten győzött. Rendkívül jó csapat, rendkívüli szerkezettel, nagyon gyors kézilabdával" - nyilatkozta a vasárnapi, budapesti döntő után a szakember. 

Nagyon büszke vagyok az idényünkre, bár most nem tudok örülni, de ki az az edző, aki egy vesztes mérkőzés után örülni tud? Néhány nap múlva nagyon fogunk majd örülni ennek az ezüstéremnek, és nagyon büszkék leszünk rá

 - szögezte le Elek.

Hozzátette, ha valaki azt mondta volna, hogy itt lesznek a négyes döntőben, és még a fináléba is bekerülnek, azt valószínűleg kinevette volna az utolsó két hónap kivételével. Úgy fogalmazott, borzasztó dolgokon mentek keresztül: történelmi vereség Bietigheimben (40-20), történelmi gólkülönbségű győzelem a cseh Baník Most ellen (43-19), történelmi fordítás Metzben a negyeddöntőben, most pedig egy történelmi nézőszám (20 022) "egy ilyen csodálatos közegben", vasárnap az MVM Dome-ban.

Köszönöm a szurkolóinknak egyrészt, hogy elviselték ezt a hullámvasutat, másrészt, hogy ennyien eljöttek ide miattunk, és ilyen atmoszférát teremtettek. Azt mondom, rendben volt ez az év, de most nem tudok örülni

 - magyarázta Elek, akinek ez volt az utolsó mérkőzése a Ferencváros vezetőedzőjeként.

Mint elmondta, most biztosan nincs folytatás számára, és jelenleg nem tud válaszolni arra, hol folytatja, illetve egyáltalán folytatja-e az edzősködést.

Az aranyérmes norvég csapat tagjai ünnepelnek a trófeával a nõi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntõjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand mérkõzés végén a budapesti MVM Dome-ban 2023. június 4-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ole Gustav Gjekstad, a Vipers vezetőedzője szintén távozik klubjától, és nyártól a dán Odense szakmai munkáját irányítja. Mint mondta, tökéletes búcsú volt számára az újabb BL-győzelem.

Elképesztő érzés ismét BL-t nyerni, a lányok fantasztikus teljesítményt nyújtottak az egész szezonban, és ma is. Nagy küzdelem volt, minden dicséret megilleti a Ferencvárost, nagyszerű idényük volt

 - nyilatkozta a norvég tréner.

Hozzáfűzte, Elek Gábor nagyszerű edző, ezt az elmúlt másfél évtizedben sokszor bizonyította, és reméli, hogy mihamarabb ismét találkoznak a pálya szélén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában