Számok

2023.05.18. 19:50

Itt az igazság: ennyit visz és ennyit hoz az atlétikai vb

A rendezési költség csaknem kétszeresét hozza vissza hazánknak az augusztusi világverseny.

MW

Németh Balázs, a vb-t szervezõ Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) vezérigazgatója, Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke és Farkas Petra, U23-as Európa-bajnok távolugró (b-j) a világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja eőõtt, 2023. május 11-én

Fotó: Koszticsák Szilárd

Közel bruttó ötvenmilliárd forint az az összeg, ami a világbajnokság közbeszerzéseinek lebonyolításáért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség honlapján megjelent. Emellett mintegy bruttó 20 milliárd forintos állami támogatást kapott a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. azóta, hogy Budapest elnyerte a rendezés jogát. A budapesti atlétikai világbajnokság teljes költségvetése így 70 milliárd forintra rúg majd – ismerteti a számokat a Magyar Nemzet.

A szervezők tájékoztatása szerint a költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vb kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, valamint a 400 ezer néző biztonságos és színvonalas kiszolgálása, a vb győzteseinek járó pénzdíjak teszik ki. Ebből a pénzből bonyolítják le az ország összes vármegyéjét érintő, több százezer embert megszólító Hétköznapi hős programot, valamint a diákoknak szóló, az általános és középiskolákban zajló Sulihős programot is.

Minden idők legnagyobb hazai sporteseménye a rendezési költségek mellett azonban jelentős közvetlen és közvetett bevételeket is generál, amelyek független szakértői elemzések szerint  elérhetik a 130 milliárd forintot.

Közvetett és közvetlen bevétel

Nagy nyertesei lehetnek a vb-nek például a fővárosi és vidéki vendéglátósok, rendezvényszervezők, taxisok, szállásadók, boltosok.

A vb hetvenmilliárd forintos költségvetésének döntő hányadát ugyanis hazai kis- és középvállalkozásoknál költik el a szervezők, azaz minden eszközt, szolgáltatást, amit csak lehet, magyar eladóktól és beszállítóktól vásárolnak. Ez több ezer magyar családnak jelent bevételt a vb előtt és alatt. 

Eddig 77 országból vásároltak jegyet vagy bérletet a világbajnokságra, az eseményre várhatóan csaknem 100 országból érkeznek szurkolók Magyarországra. Olyan távoli helyekről is jönnek nézők, mint Új-Zéland, Chile, vagy Jamaica.

A résztvevők és a külföldi szurkolók együtt óvatos becslések szerint is több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek majd az országban.

A PwC hatástanulmánya alapján a vendégek magyarországi tartózkodásuk alatt megközelítőleg 8,3 milliárd forintot költenek el. 

Jelentős reklámérték és felbecsülhetetlen értékű társadalmi haszon

Az atlétikai világbajnokság közvetítései hárommilliárd emberhez juthatnak el, közülük több mint egymilliárdan ténylegesen nézni is fogják a versenyeket a nemzetközi szövetség előrejelzései és az előző vb-k tapasztalatai alapján. 

2017-ben, Londonban rendeztek utoljára európai nagyvárosban atlétikai vb-t, így a londoni számok alapján tervezhetők az adatok. London esetében – átszámítva – hatvanmilliárd forintra rúg az az összeg, amit a város a médiában nyert a vb-vel, ugyanis ennyibe került volna, ha meg kellett volna vennie mindazokat a reklámfelületeket, amiket a város a saját maga népszerűsítésére szerzett a vb segítségével. Ráadásul a világbajnokság olyan vonzó volt, hogy a nézők több mint 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az ismerőseinek is ajánlaná, hogy látogassanak el Londonba, 70 százalékuk pedig maga is vissza akar térni. 

A vb célja ráadásul sokkal több, mint a turisztikai és gazdasági siker.

Jelentős hatása van a magyarok egészségére a sporton keresztül, hiszen maga a vb és a vb-t felvezető, kifejezetten a mozgást népszerűsítő kampány hatására sok ezren kezdtek el vagy fognak még többet sportolni

állapítja meg a Magyar Nemzet.

A szervezők által indított Hősök tere szurkolói klub rendezvénysorozat a teljes országban 37 szabadidősport versenyen van jelen és közvetlenül ér el százezreket. Ehhez kapcsolódóan 

a 2023-as budapesti vb az első a világversenyek történetében, amely jelentős kedvezménnyel kínál jegyeket azoknak, akik sportolnak, azaz tesznek az egészségükért.

A Magyar Nemzet teljes cikke további adatokkal ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában