Láss csodát!

2023.02.20. 10:15

Budapest legszebb részein vezet át az atlétikai vb maratoni versenyének útvonala (videó)

A maraton során testközelből láthatják a nézők a világ legjobbjait – mondta Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

MTI

Az útvonal az amatőr futók számára is jól ismert

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Budapest legszebb részein vezet át az augusztusi atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala, amelyet hétfőn ismertettek a szervezők.

Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait

– emelte ki Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert bazár – csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül. Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten, az UNESCO világörökség részét képző történelmi városrészeken

– áll a közleményben.

A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között – hangsúlyozta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Láss csodát! – így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország

– mondta Németh Balázs.

Az indulók négy kört tesznek meg a 10 kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a budai Vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.

Augusztus 26-án reggel 7 órakor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye, és szintén az Andrássy úton rendezik a gyaloglóversenyeket. Az augusztus 19-én, 8:50-kor rajtoló férfi 20 kilométeres gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 kilométer egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki a 35 kilométeres távnak. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.

Az útvonal a Hősök tere, az Andrássy út, a Lánchíd, az Alagút, a Várkert Bazár, augusztus 26-án és 27-én négy kört futnak majd a 10 kilométeres pályán a versenyzők
Forrás: Budapest 2023 Zrt.

A vb-re augusztus 19. és 27. között kerül sor, Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén várhatóan több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt. Jegyek elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a hetkoznapihos.hu weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!