MLSZ

2022.12.13. 15:00

Életük végéig szóló rendszeres támogatást kaphatnak az egykori labdarúgók

Bazsánt József, a magyar labdarúgó-válogatott csapatmenedzsere, Ács Istvánné titkárságvezető, Gellei Imre volt szövetségi kapitány, Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alelnöke és Sipos Jenő, a MLSZ szóvivője (b-j) megkoszorúzza a válogatott labdarúgók emlékművét a Magyar Labdarúgás Napja alkalmából a Puskás Arénában 2021. november 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Néhány éve a Magyar Nemzet, az Origo és a Nemzeti Sport interjúsorozattal próbálta felhívni a figyelmet a nehéz sorsú korábbi válogatott labdarúgókra. Kiderült, olyan egykori futballisták élnek a létminimum határán, akiknek valamikor tízezrek tapsoltak a tömött stadionokban, és többnyire nem a saját hibájukból sodródtak rendkívül méltatlan helyzetbe - írja a Magyar Nemzet.

Igaz, hogy 2011. március 25-e óta a Focisegély Alapítvány próbál enyhíteni a gondokon. A kurátorok olyan, egykori labdarúgók számára ítélnek meg egyszeri anyagi támogatást, akik szociális, egészségügyi vagy egyéb okok miatt rászorulnak a segítségre. A beérkező kérelmeket nagy körültekintéssel és empátiával bírálják el, fokozottan ügyelve arra, hogy az érintett egykori sportolók személyiségi jogai ne sérüljenek.

Sokan talán nem tudják, hogy az MLSZ  fegyelmi bizottsága által kiszabott büntetések az alapítvány számláját gazdagítják, tehát azok a pénzek jó célt szolgálnak. Ugyanakkor egyszeri segélyekről, néhány százezer forintról van szó, ami nyilván nagyon jól jön, de hosszú távon nem tudja orvosolni a bajokat.

Fontos kitétel itt az, hogy mérlegelés nélkül, tehát aki megfelel a feltételeknek, és igényt tart a támogatásra, azt ebben a kategóriában az MLSZ automatikusan megadja.

Azok esetében, akik legalább 200 férfi vagy női élvonalbeli mérkőzésen pályára léptek, Magyarországon élnek, elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, és a nyugdíjuk nem éri el a 200 ezer forintot, az MLSZ kipótolja annyira az ehhez szükséggel összeggel, ám itt a szövetség a rászorultság alapján dönt a támogatásról.

Maga a részvétel egyébként nem automatikus, az érintettnek regisztrálnia kell rá, azaz be kell nyújtania egy kérelmet, igazolva azt, hogy minden feltételnek megfelel. A gond itt lehet, mert nagyon sokan szégyellnek kérni. Az MLSZ kezdeményezése pedig sokakon érdemben segíthet, és régóta égető gondra kínál megoldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában