Győzelem

2022.10.28. 09:54

Csercseszov: nem a pénz focizik

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző szerint nem érkezett meg az elitbe a Ferencváros azzal, hogy csoportgyőztesként a nyolcaddöntőbe jutott az Európa-ligában, viszont a szurkolóit boldoggá tette, amit a legfontosabbnak tart. A Ferencváros a csoportmeccsek után legközelebb márciusban lép pályára a labdarúgó Európa-ligában, amelyben a csütörtökön este kiharcolt csoportelsőségének köszönhetően kihagyhatja az első kieséses fordulót, erre februárban kerül sor.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetõedzője a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában játszott Ferencváros - AS Monaco mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. október 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar bajnok azzal nyerte meg a H csoportot, hogy az ötödik fordulóban otthon 1-1-es döntetlent játszott az AS Monacóval, míg a Crvena zvezda 2-1-re legyőzte a vendég Trabzonsport.

"A szünetben szerettem volna kicsit lenyugtatni a csapatot, mert sokszor túl gyorsan játszottunk előre, ebből pedig sok labdavesztés lett. Emellett Marquinhos beállításával szerettünk volna még támadóbb játékra váltani"

- válaszolt az MTI kérdésére Csercseszov, hogy a magyar bajnok játéka mitől javult fel a második félidőre. "Minden egyes cserénk azt szolgálta, hogy javuljunk támadásban".   

Az orosz szakember kifejtette, hogy nem tudta, a másik meccs hogyan alakul, de az egyenlítést mindenképpen el akarta érni. Hozzátette, örül annak, hogy végül ez is elégnek bizonyult a csoportelsőséghez.   

"Nem a pénz focizik, hanem a focival lehet pénzt keresni. Nem mindig a költségvetés számít. Ma azzal értünk el kiváló eredményt egy nagyon erős riválissal szemben, hogy egységesen, csapatként futballoztunk" 

- mondta Csercseszov arra a felvetésre, hogy az FTC csupa olyan ellenfelet előzött meg a kvartettben, amelyeknek nagyobb a büdzséje. Egyúttal egy önkritikus visszakérdezéssel utalt a klub meghívására az AS Monaco elleni mérkőzést a helyszínen megtekintő harmadosztályú Iváncsára, amely múlt héten bombameglepetésre kiejtette a zöld-fehéreket a Magyar Kupából: "mi a büdzséje az Iváncsának? Azt tudjuk?" 

A Ferencváros játékosai a Himnuszt éneklik 
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Csercseszov úgy vélte, a Monaco elleni 1-1-es döntetlennel elért nyolcaddöntőbe jutás nem jelenti az európai elitet, ahhoz évről évre a Bajnokok Ligájában kell szerepelni. Megjegyezte, nem is az a legfontosabb, hogy az elitbe kerüljenek, sokkal inkább az, hogy boldoggá tegyék a szurkolókat.   

Kollégája, Philippe Clement szerint az AS Monaco dominálta a mérkőzést, ezért megérdemelte volna a győzelmet.   

"Az első félidőben nagyon jól futballoztunk, de a másodikban is kontrolláltuk a meccset. A bekapott gólra is jól reagált a csapat. Mindenki csalódott, de a legfontosabb, hogy a sorsunk a saját kezünkben maradt. Ez az egy pont, amit szereztünk, sokat érhet még" - fogalmazott a francia gárda mestere.   

Clement úgy vélte, a csoport négy csapata között nincs nagy különbség, a Ferencváros a hajrában szerzett góljaival tudott meccseket maga javára fordítani és megnyerni a kvartettet, amiért gratulált is az FTC-nek. Kiemelte, egyáltalán nem vették lazán a magyar bajnok elleni mérkőzéseket.   

A csoportkör utolsó, hatodik fordulójában a Ferencváros a Trabzonspor vendége lesz jövő csütörtökön, de számára csoportelsőként már tét nélküli lesz a találkozó.

A kieséses szakasz első körének sorsolását - amelyben tehát az FTC nem lesz érintett, a második helyezettek és a Bajnokok Ligájából átkerülő csoportharmadikok viszont igen - november 7-én tartják, a nyolcaddöntőbe jutásért sorra kerülő párharcok mérkőzéseit pedig február 16-án és 23-án játsszák - az európai szövetség honlapja alapján.   

A továbbjutókat február 24-én sorsolják össze a csoportgyőztesekkel, azaz ekkor derül ki, hogy a Ferencváros melyik csapattal találkozik a 16 között. A nyolcaddöntő mérkőzéseit március 9-én és 16-án játsszák.  

Az UEFA díjszabása alapján az a csapat, amely bejut az Európa-liga csoportkörébe, 3,63 millió eurót kap, ezen felül a gárda az elmúlt tíz év együtthatója alapján további 924 ezer euróra jogosult - írta az m4sport.hu. Pontonként 210 ezer euró jár, az FTC tíz pontja így 2,1 millió eurót jelent, a csoportgyőzelemért pedig 1,1 millió jár. Az UEFA a nyolcaddöntőbe jutást is díjazza, 1,2 millió euróval, azaz a Ferencváros eddig összesen mintegy 8,95 millió eurót (3,6 milliárd forint) keresett az Európa-liga 2022/2023-as kiírásában.   

A sorozat döntőjének a Puskás Aréna ad otthont május 31-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában