Komoly célok

2022.09.14. 11:20

Lázár Vilmos: befejeztük az önámítást

A szervezet célja, hogy mindhárom szakágban legyen magyar induló a két év múlva megrendezésre kerülő ötkarikás játékokon.

Kalán Eszter versenyez a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság felnőtt kategóriájának döntőjében a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2022. szeptember 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

A sportvezető az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, a szervezet célja, hogy mindhárom szakágban legyen magyar induló a két év múlva megrendezésre kerülő ötkarikás játékokon.

"Ez bátor vállalás, lehetett volna, hogy nem vállaljuk, és akkor nem is sikerül. Mi azonban bízunk abban, hogy lovas szakkifejezéssel élve meg tudjuk majd ugrani mindezt" - mondta az elnök.

"A díjugratóknál a csapattal szeretnénk kvalifikálni, ez legutóbb az 1980-as moszkvai olimpián sikerült. Elkezdtünk egy munkát, aminek részeként az itteni Bajnokok Ligájában játszatjuk a fiainkat, akik erre nem mindig vannak százszázalékosan felkészülve" - nyilatkozott Lázár Vilmos annak kapcsán, hogy a magyar csapat jelentősen alulmaradt a hétvégi, varsói csapatversenyen.

"Befejeztük azt az önámítást, önbecsapást, ami eddig történt, hogy alacsonyabb színtű versenyeken elért eredményeket, helyezéseket felsztárolva jó hírünket keltettük. Az elnökséggel közösen azon a véleményen voltunk, hogy be kell dobni a versenyzőket a mélyvízbe, a cél eléréshez pedig minden feltételt biztosítani kell" - tette hozzá az elnök.

Lázár Vilmos a varsói verseny kapcsán kiemelte, hogy bár "lehúzták a vizes lepedőt a csapatról", sok olyan körülmény volt, ami nehezítette a dolgukat, ezért neki ki kell állnia mellettük.

 Megemlítette, a csapat ekkora pályán még nem lovagolt, ekkora akadályokat sem ők, sem a lovak nem láttak, csak edzésen, és az is megzavarta őket, hogy német edzőjük szívproblémák miatt kórházba került, így egyedül, igazi segítség nélkül, megilletődötten álltak oda az első fordulóra, ami valóban rosszul sikerült.

"Csak ennek a versenyszámnak egymillió euró volt a díjazása, nagy volt a csinnadratta. Mindezek után dicséretes, hogy a második fordulóban az egyik legjobb eredményt érték el, erre büszkék lehetünk" - fogalmazott Lázár, aki szerint az is hátráltatta a csapatot, hogy még nem érkeztek meg azok a lovak Németországból, amelyet a partner szerződésben vállalt.

A jövő heti, Rómában sorra kerülő négyesfogathajtó-világbajnokság kapcsán - melyen Magyarországot Lázár Zoltán, Dobrovitz József, valamint ifjabb Dobrovitz József mellett ifjabb Galbács Ferenc, Papp János és Váczi István képviseli - kiemelte: a csapat nem érkezik győzelmi esélyekkel, mert az elmúlt években kicsit háttérbe került ez a szakág Magyarországon.

"Ez a királykategória, a mostani vb-t pedig amolyan nullpontként szeretnénk használni, hogy aztán a 2024-es szilvásváradi világbajnokságon olyan csapattal tudjunk indulni, amelynek van esélye a jó eredményre" - tekintett előre a hazai vb-re.

Elmondta, generációváltásra van szükség: a kettesfogathajtóknál egyéniben és csapatban is a magyarok a vb-címvédők, és azon dolgoznak, hogy abból, valamint az ugyancsak eredményes utánpótlás-válogatottakból minél több versenyzőt "át tudjanak emelni a nagylovak sportágába".

Egy hazai verseny attól kerek, ha vannak hazai esélyesek. Bízunk abban, hogy a csapatot olyan állapotba tudjuk hozni, hogy érmekért harcolhassunk 

- hangsúlyozta Lázár Vilmos, aki szerint az olimpiai kijutás mellett a 2024-es szilvásváradi vb is fontos, mivel a fogathajtóknál több mint 100 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet nyertek a magyarok az elmúlt évtizedekben.

Forrás: MTI
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!