Autósport

2022.08.21. 16:35

Elrajtolt Budapestről a Selyemút-rali

A magyar fővárosból induló mezőny a Duna mentén, Szerbián és Bulgárián keresztül, a balkáni szakasz teljesítésével éri el Törökországot.

Gülsen Karanis Eksioglu,Törökország budapesti nagykövete, Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője, Nadir Serin, a verseny főszervezője, Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete és Hatala József, a Magyar Autóklub vezetője a Selyemút-rali útnak indításán a Rózsadombon található Gül baba türbéjénél 2022. augusztus 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Elrajtolt Budapestről a Selyemút-rali vasárnap a Rózsadombon található Gül baba türbéjétől.

A magyar fővárosból induló mezőny a Duna mentén, Szerbián és Bulgárián keresztül, a balkáni szakasz teljesítésével éri el Törökországot – ismertette a vasárnapi rajt előtt tartott sajtótájékoztatón Nadir Serin a verseny főszervezője.

A türk államok megalakulásának 30. évfordulója részeként megrendezett versenyen 9100 kilométert tesznek meg a résztvevők, három és fél héten keresztül. A 30 versenyzőből álló mezőnyben öt országból 15 jármű száll versenybe.

A Budapestről első alkalommal rajtoló Selyemút-ralival fontos tradíciót indítunk útjára – hangsúlyozta Iglói-Nagy István a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője.

A Magyar Autóklub a rajttól Magyarország határig biztosítást nyújt a verseny résztvevőinek, a klub call centere is nyomon követi a versenyzőket és bármilyen műszaki hiba esetén a versenyzők rendelkezésre állnak – hangsúlyozta Hatala József, a Magyar Autóklub vezetője.

Stratégiai szinten kilenc éve dolgozunk azon, hogy a török–magyar kapcsolatokba újabb együttműködési területek kerüljenek, egy ilyen új terület a sport – hangsúlyozta Mátis Viktor Magyarország ankarai nagykövete, hozzátéve: ez a verseny tovább erősíti a török–magyar kapcsolatokat, és Magyarországnak a türkvilágban való láthatóságát.

NAGY István; KARANIS EKSIOGLU, Cavidan Gülsen
Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete (b) és Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője útnak indítja a Selyemút-ralit a Rózsadombon található Gül baba türbéjétől 2022. augusztus 21-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Gülsen Karanis Eksioglu Törökország magyarországi nagykövete arról is beszélt, hogy a verseny célja az útvonalon lévő országok és városok történelmi, kulturális, természeti és turisztikai szépségeinek népszerűsítése. Ez a verseny a Magyarországgal fennálló mély barátságot tükrözi – hangsúlyozta a nagykövet, kiemelve:

mi a magyar népet barátnak, rokonnak, testvérnek tekintjük, és arra törekszünk, hogy a két ország kapcsolatát ebben a szellemben még jobban elmélyítsük.

A törökországi szakaszra a versenyzők augusztus 22-én Edirnéből indulnak, és az augusztus 23-24-ei isztambuli rajt után érik el Törökország északnyugati részén fekvő Bursát, a selyemút utolsó állomását.

A Selyemút-rali magyarországi rajtját támogatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a szervezésben részt vett a minisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya, Törökország budapesti nagykövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!