Ország-világ

2021.03.25. 20:30

Szenzációs meccsen 3–3-as döntetlent játszottunk a lengyelek ellen

A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent játszott csütörtökön a vendég lengyel csapattal a világbajnoki selejtezősorozat európai nyitányán.

Szalai Ádám (k) és a lengyel Jakub Moder (j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkõzésen a Puskás Arénában, Budapesten 2021. március 25-én.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese mindkét félidő elején betalált, az elsőben Sallai Roland, a másodikban a csapatkapitány Szalai Ádám volt eredményes, de a lengyelek egy perc alatt két gólt szerezve egyenlítettek az egyaránt csereként beállt Krzysztof Piatek és Kamil Jozwiak révén. Willi Orbán még egyszer vezetést szerzett a magyar csapatnak, de a hajrában a világ legjobbjának megválasztott Robert Lewandowski ismét egyenlíteni tudott.

A magyarok, akik hét mérkőzés óta veretlenek, vasárnap San Marino, jövő szerdán pedig Andorra vendégei lesznek.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló: Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)

Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Felix Brych (német)

gól: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)

piros lap: Fiola (94.)

sárga lap: Fiola (8., 94.), Lang (73.), Nagy (80.), Szalai A. (86.), illetve Helik (34.), Bereszynski (49.)

Magyarország:

Gulácsi Péter – Fiola Attila, Willi Orbán, Szalai Attila – Lovrencsics Gergő (Nego Loic, 66.), Nagy Ádám, Kalmár Zsolt (Sigér Dávid, 81.), Kleinheisler László, Hangya Szilveszter (Lang Ádám, 66.) – Szalai Ádám, Sallai Roland (Varga Kevin, 71.)

Lengyelország:

Wojciech Szczesny – Bartosz Bereszynski, Jan Bednarek, Michal Helik (Kamil Glik, 58.), Arkadiusz Reca (Maciej Rybus, 79.) – Sebastian Szymanski (Kamil Jozwiak, 59.), Grzegorz Krychowiak, Jakub Moder (Krzysztof Piatek, 59.), Piotr Zielinski – Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik (Kamil Grosicki, 84.)

I. félidő:

  • 6. perc: Fiola a magyar térfélről ugratta ki a lengyel 16-os jobb oldalán Sallait, aki 14 méterről a rövid alsó sarokba lőtt (1-0).
  • II. félidő:

  • 53. perc: Lovrencsics laposan középre adott a jobb oldalról, Sallai lövését még blokkolta egy lengyel védő, de Szalai Ádám az ötös jobb sarkától a jobb sarokba emelt (2-0).
  • 60. perc: Jozwiak jobb oldali beadását egy lengyel még elvétette, de Piatek már nem hibázott, 5 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (2-1).
  • 61. perc: Zielinski passzolt a 16-os jobb oldalán kiugró Jozwiaknak, aki 8 méterről a hosszú sarokba lőtt (2-2).
  • 78. perc: Szalai Ádám bal oldali beadásában csak belecsúsztatni tudott Lang, de a hosszú oldalon érkező Orbán közelről könnyedén a kapuba továbbította a labdát (3-2).
  • 83. perc: Bereszynski jobb oldalról érkező lapos beadását követően Lewandowski 13 méterről kilőtte a bal felső sarkot (3-3).
  • Sallai Roland gólját " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt, Szalai Ádámét pedig itt lehet megnézni.

    A csapatokat az üres lelátók ellenére az egyik hosszanti lelátón a két ország nemzeti színeiben pompázó molinó fogadta, amelyen mindkét nyelven az állt: „100 éves futballmúlt, 1000 éves barátság”. Az üzenet a nemzetek történelme mellett arra utalt, hogy a két válogatott 1921-ben mérkőzött meg egymással először.

    Az első percek tapogatódzó játéka után a magyarok az első veszélyes akciójukat gólra váltották, ugyanis Fiola tökéletes kiugratásából Sallai talált a kapuba. A vezetés birtokában a hazaiak kissé átengedték a kezdeményezést a lengyeleknek, akik meddő mezőnyfölényben futballoztak, mert hiába birtokolták többet a labdát, kapura teljesen veszélytelenek voltak. Ezzel szemben a 20. percben Lovrencsics 15 méterről tisztán lőhetett kapura, azonban a próbálkozása pont középre ment, így Szczesnynek nem okozott gondot. A félidő derekától valamelyest fokozódott a nyomás a magyar kapun, de a határozott magyar védők – főleg Orbán – az ígéretes támadások végén is megakadályozták a nagyobb helyzeteket.

    Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a második félidőt is góllal kezdte, de az olasz szakvezető öröme nem tartott sokáig. Kollégája, Paulo Sousa nem sokkal később hármat cserélt, majd rögtön utána a vendégek egy perc alatt egyenlítettek két cserejátékos találatával. A gyors gólok után kiegyenlítetté vált a találkozó, egyik kapu sem forgott veszélyben, mígnem Willi Orbán ismét a magyarokat juttatta előnyhöz. A lengyelek megint próbáltak újítani, s végül Robert Lewandowski igazolta világklasszisát, mert egy hajszálpontos bombagóllal pontot mentett a lengyeleknek. A hosszabbításban már nem változott az eredmény, Fiola Attilát viszont kiállította a játékvezető második sárga lappal.

    A Carpathian Brigade, az egyik legnagyobb szurkolói csoport a magyar és a lengyel történelem egyik közös alakjáról emlékezett meg azon a molinón, amelyet a mérkőzés előtt feszítettek ki az egyik kapu mögött a Puskás Aréna lelátóján.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=ipKUs6PwDMI&feature=emb_logo

    Borítókép: Szalai Ádám (k) és a lengyel Jakub Moder (j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen a Puskás Arénában, Budapesten 2021. március 25-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!