női vízilabda eb

2020.01.15. 20:05

Sorsdöntő győzelmet arattak a magyar lányok

A magyar női válogatott 9-8-ra legyőzte az oroszokat a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság harmadik fordulójában, így százszázalékos maradt, és a hátralévő két csoportmérkőzés eredményétől függetlenül bejutott a negyeddöntőbe.

Budapest, 2020. január 15. Gyöngyössy Anikó, a magyar (b), valamint Jevgenyija Szoboljeva és Jekatyerina Prokofjeva (j) az orosz válogatott játékosai a budapesti vízilabda Európa-bajnokság nõi tornájának csoportkörében játszott mérkõzésén a Duna Arénában 2020. január 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bíró Attila együttese a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat pedig 20-2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a szerdai csoportrangadóra.

A találkozó elején emberelőnyös orosz gólra a csapatkapitány Keszthelyi Rita ugyancsak fórból válaszolt, majd Leimeter Dóra vezető találata után kétszer is a csapatkapitány villant.

Az oroszok a negyed hajrájában visszazárkóztak egy gólra.

Leimeter Dóra, a magyar (j) és Elvina Karimova, az orosz válogatott játékosa
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A második nyolc percben a védekezés került előtérbe, a legtöbb támadás lövésig sem jutott el, Szilágyi Dorottya kísérleténél ugyanakkor két kapufát is érintett a labda. A holtpontról végül a hazai csapat mozdult el:

Gyöngyössy Anikó centerből törte meg a több mint hatperces gólcsendet, aztán Vályi Vanda is feliratkozott az eredményes játékosok közé, majd ki is pontozódott.

A háromgólos előnyben eltöltött nagyszünet után kilenc és fél perc elteltével talált be újra az orosz együttes. A rivális ezt követően is folytatta a felzárkózást, és – mivel ebben a periódusban a magyar támadások végén csúszott be egy-egy hiba az utolsó passzoknál, illetve a lövéseknél – egyenlíteni is tudott.

Csaknem kilenc perc után előbb ismét a magyar válogatott vezére, Keszthelyi, majd pedig Szilágyi lőtt az orosz kapuba.

A záró nyolc percnek így 8-6-os magyar előnyről vágtak neki a felek, az oroszok megúszásból faragták egygólosra hátrányukat, majd Illés Anna találata után az utolsó két percre fordulva újra szépítettek, és bár a hajrában támadhattak az egyenlítésért, ez nem sikerült nekik.

Bíró Attila úgy értékelt: a győzelem „az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni”, ha nem verik meg a görögöket pénteken.

„Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton”

- emelte ki. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Keszthelyi kifejtette:

mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott.

Azt mondta, nagyon élvezte a mérkőzést.

„Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem” – köszönte meg társai teljesítményét a csapatkapitány. Rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt.

Gurisatti Gréta elárulta: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel „ez volt az első keményebb” összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Forrás: MTI

Borítókép: Gyöngyössy Anikó, a magyar (b), valamint Jevgenyija Szoboljeva és Jekatyerina Prokofjeva (j) az orosz válogatott játékosai a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 15-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!