megállapodás is született

2019.09.02. 18:00

Megkezdődött az öttusa-vb

A női váltók küzdelmével megkezdődött hétfőn az öttusázók idei fő versenye, a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság, melynek nyitó sajtótájékoztatóján a hazai szövetség és a Kincsem Park több évre szóló együttműködési szerződést kötött.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felidézte, hogy Magyarország idén több kiemelkedő nemzetközi sporteseménynek, köztük olimpiai kvalifikációs viadalnak adott otthont – megemlítette az asztalitenisz-, a vívó-, a kajak-kenu és a junior úszó-vb-t -, és ennek kapcsán hangsúlyozta:

„Fontos hogy kiszolgáljuk a hazánkba érkező sportolókat, szurkolókat, sportvezetőket, fontos, hogy elégedetten térjenek haza és jó hírünket vigyék a világba, azt, hogy jó rendezők és sportnemzet vagyunk”.

„Emeli az esemény fényét, hogy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk. Volt versenyzőként is tisztában vagyok vele, fontos, hogy minél hamarabb meglegyen a kvóta. Mi ehhez szeretnénk a hátteret biztosítani” – indokolta a hazai rendezések fontosságát.

Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke kiemelte: az év sportági fő eseménye zajlik ezen a héten Budapesten, néhány nap múlva pedig az öttusa – olimpiai – jövőjének szempontjából fontos tanácskozások, ülések következnek.

„A sportág 1912 óta szerepel az olimpiák programjában, szeretnénk, ha ez a 2024-es párizsi után is így lenne” – mondta.

Felidézte, hogy az 1989-es világbajnokság során már járt a Kincsem Parkban, ami valódi öröksége a sportágnak, és tisztában van azzal, hogy azóta is milyen sikeres versenyeket rendeztek Magyarországon.

Megemlítette, hogy a vb-re várják Albert monacói herceget és ifjabb Juan Antonio Samaranchot, a UIPM első alelnökét, szombaton este pedig díjkiosztó gálát rendeznek.

Bretz Gyula, a magyar szövetség (MÖSZ) elnöke elmondta, nagyon rövid idő állt rendelkezésükre, hogy létrehozzák az öttusaarénát.

„Különböző események torlódása miatt húsz napunk volt, ezért előre is elnézést kérek, ha valami nem lenne tökéletes” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy Klaus Schormann elnöksége alatt sokat változott a sportág, amíg eljutott a mai állapotáig, de a módosításokra szükség is volt, mert ezeknek köszönhető, hogy még ott van az olimpián.

„Kiemelt figyelmet fordítunk a vegyes váltóra, úgy látjuk, ebben van lehetőség arra, hogy jelentősebb rendezvényen is ott legyen”

- utalt a mix váltó esetleges ötkarikás programba kerülésére.

A 2017-ben vb- és Eb- ezüstérmes Kasza Róbert emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi, 2008-as hazai világbajnokságon első éves felnőttként váltóban szerepelt, és bronzérmes lett.

„Most nem tervezem, hogy váltóban indulok, mert egyéniben versenyzek. A felkészülésem jól sikerült, egészséges vagyok. Az elmúlt év roppant nehéz volt, mindenféle nyavalya tört rám, idén viszont sikerült megúszni a sérülést és nem estem le a lóról sem – utalt a mellette ülő Földházi Zsófia egy hete történt lovasbalesetére. – Úgy gondolom, hogy van esélyem pontszerzésre vagy akár éremszerzésre. Fontos lenne, hogy még idén összejöjjön az olimpia kvóta. Tudom, hogy nagyon erős a mezőny, de ez a célom, ezért küzdöttem.”

„Sajnos én nem élhettem meg, hogy itthon világbajnokságon vegyek részt, és úgy tűnik, ez most is kitolódik. Remélem, egyszer lesz majd ebben részem” – mondta Földházi.

A sajtótájékoztatón jelen volt Amro El-Geziry egyiptomi származású amerikai versenyző, a 2014-es év egyéni vb-ezüstérmese, aki ezúttal csak váltóban indul.

„Már megvan a kvótám, így az egyénivel nem kell törődnöm. Örülök, hogy most nézhetem a többiek küzdelmét.”

A versenyzők ezt követően a tokiói olimpia jegyében a Tsuru közreműködésével szusikészítő versenyben vettek részt, Bretz Gyula és Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója pedig aláírta az együttműködési megállapodást, melynek értelmében a következő években több kiemelkedő öttusaversenyt rendeznek a létesítményben.

„Sportágunknak az a problémája, hogy nincs saját létesítménye. Van rá kormányzati törekvés, hogy legyen, ezt köszönjük, de addig is ide hozunk versenyeket” – mondta a MÖSZ elnöke.

„Különleges világbajnokságot rendezünk, mert az öttusa mellett nemcsak laser run-vb, hanem nemzetközi lóversenyfesztivál is lesz itt a hétvégén. A Kincsem Park most bizonyíthatja, hogy milyen őrületes lehetőségek rejlenek benne”

- mondta a házigazda.

A vb-n a női és férfi egyéni versenyben három-három olimpiai kvóta megszerzésére nyílik lehetőség. Hétfőn és kedden a váltókat rendezik, majd következnek a hagyományos küzdelmek selejtezői, azután a döntők, végül a vegyes váltóval zárul a világbajnokság vasárnap.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!