Eleven emlékek

2017.10.17. 15:39

Születésnapot ünnepel a Gödör Klub

A tizenöt éves jubileum alkalmából október 26-tól 29-ig koncertek, irodalmi program és képzőművészeti kiállítás is lesz a Király utcai szórakozóhelyen.

Budapest, 2012. november 30. Müller Péter Sziámi (k) és barátai játszanak a Király utcai Central Passage-ban, az új helyszínre költözött Gödör Klub megnyitóján 2012. november 30-án. A klub 1000 négyzetméteren fogadja a közönséget. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kallos Bea

A Gödör Klubban (még az Erzsébet téren) az első gitárhang 2002 októberében szólalt meg. Azóta sok minden történt, a hely rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, költöznie is kellett, de létezik – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fiatalok az Erzsébet téri Gödör Klub búcsúpartiján, a Víg Végnapjaink Fesztiválon 2012-ben.
Forrás: Wikimedia

A születésnapi fesztivál október 26-i csütörtöki nyitónapja 18 órakor irodalmi programmal kezdődik: Nagy Gabriella íróval Üvegház című könyvéről és készülő regényéről Csontos Erika irodalomkritikus beszélget. Ezután a Kaláka együttes ad verskoncertet, majd újraindul a Gödörben korábban hosszú éveken át sikeresen működött táncház.

Mint írták, a táncház ezentúl minden hónapban kétszer, csütörtökönként Belvárosi Táncház néven várja a közönséget. A táncház szakmai vezetője Tárkány-Kovács Bálint Junior Prima díjas népzenész, a házigazda szerepét Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Fölszállott a páva-győztes néptáncművészek, táncoktatók töltik be. Muzsikál a Fonó zenekar Agócs Gergellyel és Pál István Szalonnával az élen, a moldvai csángó talpalávalót a PásztorHóra zenekar húzza, táncolnak az Angyalföldi Vadrózsák.

Másnap 18 órakor lesz a Beugrik csak nem esik le című kiállítás záróeseménye. A tárlaton Gajzágó Donáta és Kovács Lola, valamint Kovács Tamás installáció, festmény, print, grafika, mozgókép munkái láthatók. 21 órától a Gödör Klubot 15 évvel ezelőtt koncertjével megnyitó Sziámi frontembere, az új lemezén dolgozó Müller Péter Sziámi AndFriends elnevezésű formációja lép fel. Az est második fellépője a Korai Öröm, amely különleges, retrospektív koncerttel készül, több olyan dallal, amelyet a zenekar nagyon régen adott elő. A két koncert között Grecsó Zoltán Vizes című performansza látható.

Szombaton 21 órától a nyolcvanas évek underground zenéi szólnak, a Kontroll Csoport dalait az Ági és Fiúk az eredeti Kontroll-tagok közreműködésével adja elő. Játszik a Balaton is, az idén 60 éves Víg Mihály vezetésével, a Bizottság dalait pedig az ef Zámbó Happy Dead Band kelti életre.

A zárónapon, október 29-én vasárnap 19 órától Platón művét, a Szókratész védőbeszédét Jordán Tamás adja elő. Mint a szervezők fogalmaznak, a beszéd olyan erkölcsi normát kíván felmutatni, amely kiveszőben van. „Helytállásról van szó, az ügyekhez való ragaszkodásról, arról, hogy az erény és igazságosság fontosabb, mint a pénz”.

Borítókép: Müller Péter Sziámi (k) és barátai játszanak a Király utcai Central Passage-ban, az új helyszínre költözött Gödör Klub megnyitóján 2012. november 30-án.

MTI Fotó / Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!