második alkalommal

2018.08.21. 12:52

Idén is elismerik a szinkronszakma legjobbjait

Szeptember elsején ismét megrendezik a Szinkronikum gálát, a díjátadó ünnepségen a magyar szinkronszakma képviselői vehetnek át elismeréseket.

Szeptemberben immár második alkalommal rendezik meg a Szinkronikum díjátadó gálát, amellyel a szinkronszakmában dolgozók megbecsülésére, a szakma értékeire próbálják ráirányítani a figyelmet – mondta az M1-en Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke.

Úgy fogalmazott:

a régen világhírű, kiváló szakembereket tömörítő magyar szinkron szakma mostanra mostohahelyzetbe került,

amelynek legfőbb oka, hogy pusztán piaci alapokra helyeződött, nincsen kulturális vagy minőségbiztosítási alapon szabályozva, ezért a megrendelők igyekeznek egyre lejjebb nyomni a költségeket, olcsón megúszni a munkát. Ezt meg kellene állítani – hívta fel a figyelmet Rajkai Zoltán, aki úgy vélte, törvényi beavatkozásra van szükség a szinkron minőségének javításáért.

Mint mondta, a több mint nyolcvan éve létező magyar szinkron a magyar kultúra része, fontos lenne megőrizni a nyelv védelme szempontjából.

Szerinte

szinkronizált tartalom nélkül nagyon nehéz eladni médiatartalmat Magyarországon, ennek ellenére a szinkronmunka értéke nincs megfelelően megfizetve.

Beszélt arról is, hogy a SzíDoSz azzal a céllal alakult meg 2015-ben, hogy képviselje a szakmában dolgozók érdekeit. A szervezet működése alatt elérte, hogy az audiovizuális jogdíjakból a szinkronban dolgozók is részesülnek, ami némileg kompenzálja az alacsony béreket.

A cél az, hogy a szinkronban dolgozók olyan béreket és fizetéseket kapjanak, amely a munkájuk hozzáadott értékével egyenlő

- tette hozzá.

Elsőként tavaly ismerték el életműdíjjal a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!