Film és társadalom

2018.06.24. 10:59

Csuja László Virágvölgye olyan, mint a Könnyű testi sértés

„Egy menekülő pár története a mai Kelet-Európában. Lopott gyerekkel, egy morálisan vak lánnyal és egy szélsőségesen naiv fiúval”. A rendező így foglalta össze első nagyjátékfilmjét, ami Közép-Európa legrangosabb seregszemléjén mutatkozik be.

A június 29-én kezdődő 53. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Csuja László filmjét, a Virágvölgyet. Csuja a Filmalap Inkubátor Programjában készítette el első mozifilmjét Enyedi Ildikó mentorálásával. A menekülő szerelmesekről szóló road movie világpremierje az „East of the West” (A Nyugat Keletje) elnevezésű versenyprogramban lesz Karlovy Vary-ban – olvasható a Filmalap honlapján.

A Virágvölgy Magyarországon játszódik, napjainkban. Egy külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű, értelmi sérült Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A két különleges karaktert Réti László, a 2004-es Speciális Olimpián aranyérmes sportoló, és Berényi Bianka, aki sokszínű előadóművész, ruhatervező és DJ alakítja.

Az első nagyjátékfilmes rendező interjút is adott a portálnak, melyben elmondta: nem véletlenül bízta két amatőrre a film főszerepeit. „Lacinak a tisztasága fogott meg, van benne valami archaikus, valami nem mai. Biankának pedig a szabadsága varázsolt el. Megnéztem a szereplőválogatáson kétszáz lányt. Mindenki meg akart felelni – ő nem akart” – emlékezett vissza.

Bár a rendező szerint égetően fontos, hogy egy alkotásnak érvényes mondanivalója legyen az éppen aktuális társadalmi problémákról, Csuja kiemelte, hogy a szájbarágás nem kenyere. „Iszonyú sokat gondolkoztunk azon, hogy az értelmi sérültség motívuma hogyan nem lesz didaktikus. Nem szeretem az olyanfajta filmeket, amik a jó szándékú humanizmus és a könnyű katarzis ölébe hajtják a fejüket. Hatalmas divat olyan filmeket készíteni, ahol a jószívű, szerencsétlen főhőst, aki csak és kizárólag jó tetteket hajt végre, nagyon csúnyán megbünteti a gonosz társadalom. Ilyen például az Egy fantasztikus nő. Sokan akár még sírnak is az ilyen filmek végén. Én ezt olcsó katarzisnak gondolom. Szóval ezt próbáltuk kikerülni, és ettől valahogy az értelmi sérültség motívuma sem didaktikus, hanem van egy lebegése. Arra törekedtünk, hogy ne egy határozott állítást tegyünk ezzel kapcsolatban, inkább indirekt kérdéseket tegyünk fel.”

Rámutatott, hogy szándéka szerint filmjével egy minél aktuálisabb állapot, élethelyzet ütőerére szeretett volna rátapintani. Szerinte a magyar filmnek minél szorosabb kapcsolatban kell lennie a társadalommal. „Azt sejtem, hogy ez a fajta közvetlen kapcsolat a rendszerváltás környékén veszett el. Például vannak ezek az elképesztően jó Szomjas-filmek a nyolcvanas évekből, amik szorosan kapcsolódnak a magyar társadalom aktuális problémáihoz. Eperjes Károly annyira jó a Könnyű testi sértés-ben, annyira élők azok a figurák! Nem a realizmust vagy a dokumentarizmust hiányolom, hanem általában az alkotók szoros viszonyát a mai magyar valósággal.”

Képkocka a Virágvölgy c. filmből
Fotó: mnf.hu

A folyamatos megújulásról és a klisék elkerüléséről Csuja László ezt mondta: „Amikor eldöntöttük, hogy Bianka és Laci lesz a két főszereplő, akkor újraírtuk a könyvet. A másik pedig, hogy adtam magamnak egy olyan feladatot, hogy minden jelenetbe beleteszek a forgatáson valami olyasmit, ami nincs benne a forgatókönyvben. Például az egyik jelenetben helyben derült ki, hogy a mellékszereplő tök jól tud röhögni. Megkértem, hogyha hozzászólnak nevessen nagyon hangosan.”

További terveiről az alkotó annyit árult el, hogy munkatársaival egy testépítőnőről szóló forgatókönyvön dolgoznak, melyre már kaptak támogatást a Filmalaptól.

Borítókép: a Virágvölgy forgatásán. Fotó: Pozsonyi Janka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!