spirituális zenei élmény

2017.11.24. 16:34

Adventi hangversenyt ad a Cantemus Kórus

Angyalhangok címmel ad adventi hangversenyt vasárnap a Cantemus Kórus; az évad együttesét három koncerten, valamint pódium- és műhelybeszélgetéseken ismerheti meg a közönség a Müpában.

Budapest, 2015. november 7. Szabó Dénes Kossuth-díjas karmester (k) vezényel a 40 éves Nyíregyházi Cantemus Kórus jubileumi koncertjén a Pesti Vigadóban 2015. november 7-én. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Marjai János

A vasárnapi hangversenyen Palestrinától kezdve Händelen át John Rutter alkotásai szólalnak meg Szabó Dénes és Szabó Soma vezényletével, közreműködik Tóka Ágoston orgonán, Vigh Andrea hárfán, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus.

Az együttes január 27-i koncertje három zeneszerző köré csoportosul: Mozart 23 éves korában írt esti dicsérő imádsága, Gyöngyösi Levente a 70. zsoltárra írt kompozíciója, valamint John Rutter Gyermekek miséje mind a közérthetőségre törekszik, így vallásosságuk mellett egyben spirituális zenei élményt is nyújtanak.

Az esten Szemere Zita, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos működik közre – közölte a Müpa pénteken az MTI-vel.

Az esteket Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Január 17-én pedig műhelybeszélgetésre várják az érdeklődőket, amelynek házigazdája Fenyő Gábor.

Az együttes 2018. március 25-én matinékoncerten is bemutatja alkotói tevékenységét, Szenvedélyem: a kórus címmel Szabó Dénes vall a zenéhez, a Cantemus együttesekhez fűződő viszonyáról, a közös éneklésben rejlő örömről és közösségformáló erőről. A délelőtti program célja, hogy a közönséget megérintse a találkozás a kórusok világával.

A több kórusból álló nyíregyházi együttest apa és fia, Szabó Dénes és Szabó Soma vezeti. Szabó Dénes 1975-ben a nyíregyházi 4-es számú általános iskola növendékeiből alapította meg a Cantemus Gyermekkart, a végzősökből pedig három másik kórus, 1986-ban a Pro Musica Leánykar, majd a Banchieri Énekegyüttes, 1998-ban pedig a Cantemus Vegyeskar jött létre. Ez utóbbi együttes alapítása már Szabó Soma nevéhez kötődik, aki aktívan részt vett a helyi kórusélet formálásában. A kóruscsalád sikerét az évtizedek alatt összegyűlt sok versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi.

Borítókép: Szabó Dénes Kossuth-díjas karmester (k) vezényel a 40 éves Nyíregyházi Cantemus Kórus jubileumi koncertjén a Pesti Vigadóban 2015. november 7-én.

MTI Fotó / Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!