Támadások kereszttüzében

2022.11.22. 08:02

Vidnyánszky Attila: mi vagyunk a csendes többség

– Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy a baloldal megmondóemberei egész pályás letámadást indítottak ellene a Belvárosi Polgári Szalonban tett kijelentései miatt.

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

– Simán el tudom képzelni, hogy ez egy előre kitalált, jól felépített koreo­gráfia. Jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt. Ez minden bizonnyal sokakat irritál – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke annak kapcsán, hogy a baloldal megmondóemberei egész pályás letámadást indítottak ellene.

Kedd este Vidnyánszky Attila volt a vendég a Belvárosi Polgári Szalonban, ahol az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom estjét tartották. Az eseményen a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kárpátaljai származású színházi rendező kendőzetlen őszinteséggel beszélt az SZFE helyzetéről és a művészvilágot uraló liberális ideológiáról. Vidnyánszky Attila a nyílt levelében úgy fogalmazott, 

a beszélgetés zárt körű volt, s az elhangzottakat egy hívatlan vendég kiforgatva tárta a nyilvánosság elé. Úgy fogalmazott: „A nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó.”

A hívatlan vendég a Népszava újságírója lehetett, aki tudósítás formájában beszámolt a rendezvényről. A cikk nyomán az SZFE diákjainak egy része november 20-án nyílt levelet írt, amelyben elhatárolódtak Vidnyánszky kijelentéseitől. Később a baloldali megmondóemberek is támadást intéztek a Nemzeti Színház főigazgatója ellen.

– Tulajdonképpen a mondatok, amelyeket idéztek, valóban elhangzottak, de azért erősen árnyalja a jelentésüket és a tartalmuk lényegét az, hogy kiszakították a kontextusból. Lényeges dolgok maradtak ki a tudósításból – jelentette ki Vidnyánszky Attila. 

A rendező elmondta, nekik nem érdekük kiélezni a helyzetet. Konszolidáció felé haladnak az SZFE-n. Hozzátette, egy évtizede lejárató hadjárat folyik ellene, ami most történt, az ennek egy újabb fejezete. 

Kitért rá: ma egy filmesnek, ha fesztiválon szeretne szerepelni, olyan produktumot kell létrehoznia, amit oda meghívnak. Mint részletezte, a legnagyobb fesztiválok meghirdetett témák szerint szerveződnek, és szinte előírják, hogy a világról az alkotó miként beszéljen, miben higgyen.

– Sajnos szinte kizárólagosan egygondolatúság uralja a nyugati világ művészeti elitjét – mondta. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt konzervatív elvek, eszmék, értékek is helyet kaphassanak a művészvilágban. Tájékoztatása szerint a modellváltás célja az SZFE-n az volt, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek, hogy ne kelljen igazodni semmilyen elváráshoz, minden vélemény napvilágra kerülhessen.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában