Kiállítás

2022.07.22. 12:44

Vendégváró nyári tárlatokra invitál a Hagyományok Háza

Az intézmény Corvin téri székházában még látogatható a Halmos Béla emlékkiállítás és Váradi Levente fotóbemutatója.

A Hagyományok Háza nívós tárlattal tiszteleg az idén 50 éves táncházmozgalom egyik alapítója, Halmos Béla (1946-2013) életműve előtt.  Az egész életem hegedű – Emlékkiállítás a 76 éve született Halmos Béla tiszteletére című tárlatot júniusban nyitotta meg Sebő Ferenc, és a kiállítás azóta is töretlen népszerűségnek örvend, különösen a népzenét kedvelők körében.  

Nagyon tiszteltem Béla munkásságát, s legnehezebb muzeológiai feladatom volt, hogy ezzel a tudományos hagyatékkal, mozgalmas életúttal hogyan sáfárkodjak. Szerettem volna bemutatni, hogyan alakították ki Sebő Ferenccel azt a zenei stílust, ahogy elkezdtek népzenét, az eredeti ízzel játszani, pedig mint Novák Ferenc fogalmazta, őrültségnek hatott abban az időben. Bátran kísérleteztek, megcsinálták maguknak a háromhúros kontrát, s a dudát és tekerőlantot is beemelték a zenekari játékba. Elindítottak egy folyamatot, ami aztán követőkre talált

– fogalmazott a kiállítás kurátora, Szabó Zoltán. Hozzátette, hogy a kiállítás erősségégének azt tartja, hogy 

szemtanúk elmondásai, írásai teszik hitelessé Halmos életének bemutatását, s jól lehet követni belőlük a táncházélet indulását.

Halmos Béla/ Hagyományok Háza
Forrás: Picasa

A kurátor szerint a kiállítás címe – Az egész életem hegedű – azért telitalálat, mert benne van Halmos Béla személyiségének és gazdag életpályájának lényege. 

Fénnyel festett Végtelen motívum

A Hagyományok Háza másik, szintén nívós aktuális kiállítása Váradi Levente fotográfiáin keresztül enged bepillantást a Magyar Állami Népi Együttes életébe. A Végtelen motívum című tárlatot az együttes fennállásának 70. évfordulója alkalmából készített fotóalbum motiválta. Váradi Levente fényképei egy olyan világba kalauzolják el a szemlélőt, amely rejtve van a kívülállók számára. 

Váradi Levente fotója/ Hagyományok Háza
Forrás: Varadi Levente

A próbák izmokat nem kímélő pillanataitól a színpad lelket felemelő csillogásáig terjed a sor. Képek mesélik el, mutatják be a társulat művészeinek személyes történetét, amely a nemzetközileg méltán elismert Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori története is egyben. 

A kötetből ismertem meg az anyagot: az albumból és az abból kimaradt képekből válogathattam össze a kiállításon látható fotókat. (...) Válogatásomban azok az alkotások kaptak helyet, amik ’beszélgetnek’ a falakon, s a falaknak, s minden egységnek külön szerep jutott. Fekete-fehér anyagon szerettem volna bemutatni: párhuzamosan futó két sorozatot. Az egyik a próbák és az előkészületek világa, a másik az előadásokon készült felvételek. A könyvborító fotója megadta az alaphangulatot: egy táncos felülről látszik, kalapját, árnyékát, kézmozdulatát látjuk, az arca rejtve marad. Nagyon izgalmasak voltak számomra a magasból készített felvételek, misztikusak, mintegy oltárképek

– összegezte a kiállítás kurátora, Katkó Tamás. 

A kiállításokról bővebben a Hagyományok Háza honlapján lehet tájékozódni. 

Borítóképünkön Váradi Levente fotója. Forrás: Hagyományok Háza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában