Fénnyel írt dokumentumok

2022.07.25. 11:20

Tadeusz Bukowski fotóiból nyílik kiállítás Budapesten

A Megörökítve - város, háború, szerelem című tárlat a Varsói Felkelés Múzeumának új fotógyűjteményét mutatja be. Az 1935 és 1955 között készült varsói fényképeket felvonultató kiállítás a Varsói Felkelés kitörésének 70. évfordulóján, augusztus 1-jén, az Andrássy úti Platán Galériában nyílik meg – közölte a budapesti Lengyel Intézet az MTI-vel.

Mint írták, a kiállítás olyan sétára invitálja az érdeklődőket, amely 

a II. Lengyel Köztársaság hangulatából a német megszálláson és a Varsói Felkelésen keresztül a háború utáni, romjaiból feltámadó lengyel fővárosba vezet, méghozzá a régi időket idéző, háromdimenziós képeken keresztül, egy Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) segítségével.

Tadeusz Bukowski kiállítása a Varsói Felkelés Múzeumának 1800 képkockát meghaladó új fotógyűjteményét mutatja be. A fotóriporter művészeti öröksége nemcsak a felkelés során készített képeket tartalmazza. 

A képek páratlan módon dokumentálják a lengyel fővárosban 1935 és 1955 között végbemenő változásokat. 

A szerző újra és újra visszatért ugyanazon helyekre, amelyek e húszéves időszak alatt teljesen megváltoztak, és portrékat készített a főváros lakosairól, többek között kedvenc témájáról, a gyermekekről.

Forrás: Lengyel Intézet/Facebook

Tadeusz Bukowski "Boncza" (1909-1980) a lengyel hadsereg fotóriportere, cserkész oktató, tanár és fotóművész volt. A megszállás alatt a földalatti cserkészetet szervezte. A háború után fotósként dolgozott, és társadalmilag aktív szerepet vállalt, a sztálinizmus időszakában társalapítója volt a Lengyel Fotóművészek Szövetségének. A Varsói Felkelés emlékére barátai kezdeményezésére 1979-ben tárlatot rendezett a felkelés alatt készített fényképeiből, amely vándorkiállítás formájában körbejárta Lengyelországot.

A mostani budapesti tárlaton megcsodálható Kaiserpanoráma (Császárpanoráma) technika története 1866-ig nyúlik vissza, amikor Alois Polanecky megalkotta sztereogramm-szalon berendezését, létrehozva a képek többszemélyes, közös befogadásának lehetőségét. 

A 3D-ben nézhető sztereoképeket August Fuhrmann nem sokkal később újfajta módon prezentálta: a látogatók egy nagy, szekrényhez hasonló faépítményt ültek körül, oldalában egy-egy nézőkével. A szekrény belsejében egy megvilágított, háromdimenziós kép tárult fel. A nyár folyamán egy ilyen különleges látványosság várja a Platán Galéria látogatóit.

A tárlat, amely a budapesti Lengyel Nagykövetség támogatásával, partnerségben a Varsói Felkelés Múzeumával, a Koncept Kultura Alapítvánnyal és a Magyar Patrióták Közösségével valósul meg, október 3-ig látható.

Borítóképünkön: Tadeusz Bukowski: Esti imádság a bérház udvarán kialakított kápolna körül, Varsó, 1939–1944 között. Forrás: Varsói Felkelés Múzeuma gyűjteménye

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában