Kriza János Népzenei Sátor

2022.07.19. 12:16

Népi programokkal jelentkezik Tusványoson a Hagyományok Háza

Fiatal muzsikusok népzenei koncertjeivel, tánc- és énektanítással, mesemondással, kézműves foglalkozással és táncházzal várja a látogatókat a székelyföldi Tusnádfürdőn a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kriza János Népzenei Sátora.

A népszerű nevén Tusványosként emlegetett erdélyi fesztivál népzenei-néptáncos programjait a budapesti Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatja.

A Kriza János Népzenei Sátorban a Kárpát-medence több tájegységének muzsikája is felcsendül. Az esti koncertek során a Vajdaság pengetős hangszereivel, a Felvidék gyönyörű népzenei anyagával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, illetve olyan erdélyi adatközlők zenéjére mulathat, akik a világ számos részét bejárták már. A népzenei sátor szakmai felelőse Pál István „Szalonna”, házigazdái: Farkas Zoltán és felesége, Ildikó, Sikentáncz Szilveszter, Berecz István, Kacsó Hanga Borbála, Ürmös Sándor és a Tokos zenekar.

Olyan tematikával állítottam össze a programokat, hogy egy-egy este szóljon a Vajdaságról, Kárpátaljáról, a Felvidékről, Erdélyről és az anyaországról, így a Kárpát-medence minden szelete megjelenhet. A 2018. évi tábor óta működő népzenei sátor beváltotta a reményeket, Tusványos egyik legnépszerűbb helyszíne lett. Mindig telt házzal számolhatunk, az élőzene vonzza a vendégeket, és a gasztronómiai udvar is hamar keresett lett. Máig emlékezetes pillanat, amikor két esztendeje megénekeltettem az egybegyűlteket, a csárdásoktól a Kossuth-nótákig terjedt a repertoár. Félezer ember kapaszkodott egymásba… Felemelő érzés volt!

- idézte fel Pál István "Szalonna" a Covid-időszak előtti emlékeit.

A július 19-től 24-ig tartó fesztivál Kriza János Népzenei Sátrának részletes programja ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában