Az anyák megmentője

2022.05.20. 11:20

Koltai Lajos a világhírű Semmelweis Ignácról rendez mozifilmet

Szabó Attila pedig Bölöni Lászlóról, a nagyszerű romániai magyar labdarúgóról forgat dokumentumfilmet.

Koltai Lajos „az anyák megmentőjéről”, a világhírű Semmelweis Ignácról rendez mozifilmet, Szabó Attila pedig Bölöni Lászlóról, a nagyszerű romániai magyar labdarúgóról forgat dokumentumfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével romantikus történelmi filmet rendez Koltai Lajos a világhírű Semmelweis Ignácról és koráról. A láthatatlan gyilkos című alkotás gyártására 2,26 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága. A mintegy 120 fős stábbal készülő mozifilm forgatása júliusban kezdődik és a filmet jövőre láthatja a közönség – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

A történet 1847-ben, a forradalmat megelőző hangulatban kezdődik, a bécsi szülészeti klinikán az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a gyermekágyi lázzal és konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. A betegséget kiváltó rejtélyes kórokozó utáni kutatást egy fiatal osztrák nővér segíti.

Semmelweis úgy érzi, hogy a sors kiválasztottjaként az ő dolga megtalálni a gyermekágyi láz okozóját. Minden támadás és intrika ellenére halad az útján, megszállott és megalkuvást nem ismerő személyisége vezeti. A szenvedély, a kitartás és a következetesség sodró erejű filmjét szeretnénk elkészíteni. A sors fintora, hogy mai világunk ismét egy ilyen láthatatlan ellenséggel vívja csatáját

– idézte Koltai Lajost a közlemény.

A láthatatlan gyilkos Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készül, producere Lajos Tamás és Vida József.

Minden idők legsikeresebb romániai magyar labdarúgójáról, Bölöni Lászlóról a még nem publikált önéletrajzát felhasználva a Filmintézet 96,1 millió forintos gyártási támogatásával forog júliustól a Bölöni László – Egy legenda története című dokumentumfilm.

A Bölöni-film a labdarúgás univerzális nyelve segítségével egyrészt egy európai történetet mesél el, másrészt egy összetett Közép-Európai sorsot is bemutat. A film Kollarik Tamás ötlete, Szabó Attila rendező és Kollarik Tamás forgatókönyve alapján készül, Szöllősi György szakértővel együttműködésben, producere Novák Tamás.

A nehéz sorsú székely fiú a román kirakatcsapat, a Steaua Bukarest és a román válogatott csapatkapitánya, majd szövetségi kapitánya lesz. Az alkotók bemutatják Bölöni László életútját, amely Székelyföldről Bukarestbe, a kommunista Romániából Nyugat-Európába és a falusi pályáról a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjébe vezet.

Bölöni László mellett megszólalnak a román futball csillagai, magyar pályatársak és európai legendák.

Cristiano Ronaldo és Jenei Imre mellett Valentin Ceausescu, a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu fia is megjelenik a sok archív anyaggal dolgozó, korábban nem publikált anyagokat is bemutató dokumentumfilmben.

Nem klasszikus sportfilmet készítünk. Ugyan a film Bölöni László életén vezet végig, de közben az éppen aktuális társadalmi, politikai tér is kirajzolódik. Karrierje lenyűgöző, labdarúgóként, majd edzőként több európai klubot, várost, országot járt meg. Bölöni László ugyanakkor emberként is példaértékű, hiszen úgy vált Románia egyik legnagyobb labdarúgójává, hogy közben mindvégig megmaradt magyarnak

– fogalmazott Szabó Attila.

Borítókép: Koltai Lajos operatőr Szabó István Zárójelentés című filmjének díszbemutatóján a Corvin moziban 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában