Pilinszky Másként

2022.01.31. 13:03

Válogatáslemez készült a Pilinszky János verseire készült dalokból

A digitális terjesztésben pénteken megjelent anyagon csaknem kétszáz pályamű legjobb tizenöt dala hallható a Kertész Imre Intézet gondozásában.

A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő intézet tavaly májusban írt ki versmegzenésítési pályázatot, hogy a költő versei zenei köntösben, minél szélesebb közönségréteghez jussanak el. A lemezen az a három dal is hallható, amelyek klipjeit a napokban láthatta először a közönség - közölte a Kertész Imre Intézet.

   

Mint írták, műfaji sokszínűség és izgalmas, eredeti zenei megközelítés jellemzi azokat a pályaműveket, amelyek a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozata keretében meghirdetett zenei pályázatra érkeztek. A tavaly májustól novemberig tartó rendezvények sorában nagy sikerű irodalmi-kulturális beszélgetések, városi Pilinszky-séták, tablókiállítás, emlékbélyeg- és emlékérme-kibocsátás, valamint rendhagyó irodalomórák is voltak.

   

A programsorozat összeállításakor az intézet arra törekedett, hogy Pilinszky 20. századi gondolatait 21. századi módon tudja közvetíteni. Ennek jegyében hirdette meg versmegzenésítési pályázatát is. A kiírásra olyan új alkotásokat vártak, amelyek egy Pilinszky-idézetet vagy teljes verset felhasználva születtek meg.

   

A beérkezett pályaművek között a dzsessztől a hiphopon és a popzenén át az alternatív rockig számos stílus szerepelt. A szakmai zsűri döntése alapján az első helyezést Vastag Csaba Tilos csillagon című dala érte el, a második Müller Csenge A tenger című alkotása lett, a harmadik helyre az Oliver From Earth Szörnyek szerzeménye került, ebben Pilinszky Téli ég alatt című versét zenésítették meg.

   

A válogatáslemezen a nyertes dalokon túl tizenkét alkotás hallható. A kiválasztáskor szempont volt az is, hogy a művek egy albumon igazi egységet tudjanak alkotni. Az is fontos volt, hogy főként azok a Pilinszky-versek jelenjenek meg, amelyeket a legtöbb pályázó választott ki megzenésítésre.

   

Szerepel a lemezen még aZorka (Tilos csillagon), Dánielfy Gergő és az Utazók (Örökkön-örökké), a Hold utca (Ha a víznek fordul - Pilinszky Egy szenvedély margójára című verse alapján), IMI (Stigma), Iski Roland (Magamhoz), Karosi Júlia (Magamhoz), Locsmándi Balázs (Egy szép napon), Sárdy Barbara (Harmadnapon), Szergya (Magamhoz), a Tha Shudras (Stigma), a Tilos Csillag Zenekar (Tilos csillagon), valamint Wagner Emil (Örökkön-örökké).

Borítókép: A Kertész Imre Intézet tulajdonába került Pilinszky-hagyaték különleges darabjai az intézet Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatának programnyitó sajtótájékoztatója előtt 2021. május 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában